Bergama Belediyesi tarafından Mimar Ekin Erman’a yaptırılan ve İzmir’in EXPO 2020’nin adaylık temasıyla da uyum gösteren Bergamalı Galenos’un heykeli, 25 Haziran 2012 Pazartesi günü saat 18.00’de Cumhuriyet Meydanı’nda açılacak. Hipokrat’tan sonra tıp bilimine en büyük katkıyı sağladığı söylenen ve 'Doğa boşuna hiçbir şey yapmaz' ilkesi ile eczacılığın babası sayılan Bergamalı Galenos’un heykeli 3 metre uzunluğunda olacak ve tıp biliminin simgesi olan yılan motiflerinin bulunduğu 4 metrelik bir sütun üzerinde bulunacak. Ayrıca heykelin önünde kaynak suyunu çağrıştıran bir heykel de bulunacak.

'VASİYETNAMELERİN AÇILMADIĞI YER'DEN ŞİFA DAĞITTI

İlçenin eski çağlarda şifa merkezi olduğunu, bunun da yapılan arkeolojik kazılarla tespit edildiğini vurgulayan Bergama Belediye Başkanı CHP'li Mehmet Gönenç, Pergamon Krallığı’nın başkentliğini yapmış tarihi kentin Eski Yunan’da 'ölümün yasaklandığı ve vasiyetnamelerin açılmadığı yer' olarak da bilinen, kapısından ölümün girmediği Asklepion Sağlık Yurdu'nu da barındırdığını hatırlattı. Gönenç ayrıca, Hipokrat’tan sonar tıp bilimine en büyük katkıyı sağlayan lokman hekim Galenos’un şifasını Bergama’dan dağıttığını da belirterek bunun üzerine Galenos’un bir heykelini inşa etmeye karar verdiklerini söyledi. Heykelin Bergamalılar'ın da var olan zenginlikleri sahiplenmesi adına önemli bir sembol olacağını ifade eden Başkan Gönenç, "Bergama, 'Herkes İçin Sağlık' temasıyla EXPO 2020'ye aday İzmir'in adaylık sürecinde önemli bir ayak olacak" diye konuştu.



BT(AÖ/SS)



--- KUTU 1 ---



"ADINI KULLANALIM"

Ege Bölgesi Sanayi Odası Meclis üyesi Enver Olgunsoy, "Hipokrat'ın adını Kos Adası'ndaki havaalanına vermişler. Oysa Galenos adı hiçbir yerde geçmiyor. Galenos'un adını, Ege'nin sağlık tarihini, günümüzde bölgemizdeki sağlık kuruluşlarını ve termal tesisleri kullanarak yeni bir hikaye yazabiliriz. Bu noktada Bergama'da sergilenecek olan Galenos heykeli önemli bir kaldıraç olacak" diye konuştu.


--- KUTU 2 ---



GALENOS KİMDİR?

M.S. 130-201 tarihleri arasında yaşamış Bergamalı Galen, tıp ve felsefe alanında çalışmalar yapmış ve tıbbi ekoller ve yöntemler arasında bir sentez kurmayı başararak teorilerini, "Doğa boşuna hiçbir şey yapmaz" ilkesiyle hayata geçirdi. Çok iyi öğretim gören Galenos, 26 yaşında Bergama Gladyatörle Kışlası'nın hekimliğini tek başına üstlendi. Tıp ve eczacılıkta birçok ilke imza attı. Toplardamar ve atardamar arasındaki farkı kavrayarak kalbin anatomisini ve damar sistemini keşfetti. Galenos'un önemli araştırma ve çalışma alanlarından biri botanik ilaç yapımı ve uygulaması oldu. Ses telleri siniri Galenos tarafından bulundu. Kendisinden sonra gelen tıp bilginlerine eşsiz bir kaynak ve birçok anahtar miras bırakmaktadır. Bu nedenle Bergamalı Claudios Galenos, Hipokrat'tan sonra tıp bilimine en büyük katkıyı yapan kişi olarak anılmaktadır.