Bergama Belediyesi tarafından hazırlanan adaylık dosyasının ilk taslağı UNESCO Dünya Miras Komitesi’ne iletilmek üzere Kültür ve Turizm Bakanlığı’na sunuldu. Bakanlık tarafından incelenen dosya, merkezi Paris’te bulunan Dünya Miras Komitesi’ne iletildi. Bergama’nın Dünya Mirası olması yolunda bir adım daha tamamlanmış oldu. 257 sayfadan ve onlarca haritadan oluşan taslak dosya ile ilgili UNESCO uzmanlarının ilk görüşlerinin 1,5 ay içinde netleşmesi bekleniyor. Dosyada, Bergama’nın kültürel ve tarihi değerleri ile ilgili olarak sunulan her bilgi, sayısı 150’yi geçen görsel malzeme ile destekleniyor. Tüm bu görsel materyaller, UNESCO uzmanlarının incelemelerini kolaylaştırmanın yanı sıra, Bergama’nın kültürel değerlerinin tam olarak ortaya konulabilmesine yardımcı olacak. UNESCO uzmanlarından gelecek ilk görüşler çerçevesinde Bergama Belediyesi çalışmalarına devam ederek adaylık dosyasını geliştirecek, yenilenen metinler ve görseller ile tamamlanacak dosya Ocak 2013’te UNESCO Dünya Miras Komitesi’ne tekrar gönderilecek. Böylece Bergama’nın Adaylık Dosyası yaklaşık 1.5 yıl süren son inceleme aşamasına girmiş olacak. 2014 Haziranı’nda tamamlanacak bu son aşamadaki incelemeler kapsamında, Bergama’yı UNESCO ve UNESCO’nun teknik danışma birimi olan ICOMOS uzmanları ziyaret edecek ve adaylık dosyası ile sunulan bilgilerin içeriğini yerinde de inceleyecek.

Belediye Başkanı CHP'li Mehmet Gönenç, Türkiye’de pek çok kültür varlığının Dünya Miras Listesi’ne girmek için beklediğini söyledi. Gönenç, "Roma ve Helen Dönemi tapınaklarına, tiyatrolarına, su yollarının ve sağlık merkezlerinin en ünlülerine sahip bir başkent olan ve antik dönem sonrası yaşamın kesintisiz olarak devam ettiği Bergama’nın Dünya Miras Listesi’ne girmesi, listede yer alan arkeolojik varlıklara güç katacaktır. Antik Anadolu’nun incisi Bergama’nın, Dünya Miras Kenti olmak için yaptığı başvuru, umuyorum ki kalıcı listeye girmekle sonuçlanacak" dedi.

Gönenç, Bergama’da var olan potansiyelin UNESCO ve dünya tarafından da tescil edilmesinin kenti yakın gelecekte bir dünya markası haline getireceğinin altını çizdi.