'Türkiye'nin ilk yerel festivali' ünvanına sahip Bergama Kermesi, spor salonu önünden başlayan ve Cumhuriyet Meydanı'nda sona eren kortej yürüyüşü ile start aldı. Yürüyüşe, İzmir Vali Yardımcısı Ardahan Totuk, Bergama Kaymakamı Ahmet Ertan Yücel, CHP İzmir İl Başkanı Ali Engin, Dikili Belediye Başkanı CHP'li Osman Özgüven, Bergama Belediye Başkanı CHP'li Mehmet Gönenç, İzmir İl Genel Meclisi Başkanı CHP'li Serdar Değirmenci, CHP İzmir eski milletvekillerinden Hakkı Ülkü, siyasi partilerin ilçe başkanları, daire müdürleri, sivil toplum kuruluşları temsilcileri ile Hollanda'nın Alkmaar Belediye Meclis üyeleri ve çok sayıda vatandaş katıldı. Kortej yürüyüşünün ardından eczacılığın babası olarak bilinen hekim Galenos'un heykeli törenle açıldı.

Bergama Belediye Başkanı Mehmet Gönenç, festivalin açılış konuşmasında, Bergama Kermesi'nin tarihine dikkat çekti. Bergama Kaymakamı Ahmet Ertan Yücel, kermesin ilçe için çok önemli olduğunu belirtti. Bergama'nın turizm açısından istediği noktaya gelemediğini ifade eden Yücel, "Bergama'nın turizmiyle övünüyoruz. Lakin burada turizm açısından farklı sıkıntılarımız var. En önemli sıkıntımız yeterli derecede turisti kaldıracak otellerimizin olmamasıdır. İnanıyorum ki ilerleyen yıllarda bu sorunu çözeceğiz" dedi.

Konuşmaların ardından İzmir Anadolu Filarmoni Orkestrası konser verdi.

Etkinlikler çerçevesinde Asklepion Antik Tiyatroda, Türk halk müziği sanatçısı Sümer Ezgü konser verdi. Konserine 'Harmandalı' türküsüyle başlayıp 'Efeler' ve 'Mihriban' ile devam eden Ezgü, Balıkesir'in Burhaniye İlçesi'nde yaşayan ve sosyal paylaşım sitesinden kendisine ulaşarak konsere gelen hayranı Gencer Güzeler'in isteği olan 'İki Keklik' türküsünü de seslendirdi. Konserin bir bölümünde Bergama Belediye Başkanı Mehmet Gönenç'i sahneye davet ederek zeybek oynayan Ezgü, 2.5 saat boyunca hem eğlendi hem eğlendirdi. Şarkı aralarında yaptığı konuşmada ise terör konusuna değinen Ezgü, "Dünyadaki terörü lanetliyorum. Hakkari'de 8 şehit, ardından bir şehit daha. Sanki bu bizim kaderimiz. Ancak şehitlerden sonra konser iptalini doğru bulmuyorum. Aksine o konserler yapılacak ki bu konserlerden çıkan halk bambaşka bir ruha kavuşacak. Bakınız kaç bin yıl önce yapılan bu tarihi mekanda sizlerle aynı atmosferi paylaşırken ne kadar çok mutlu oluyoruz" dedi.

Konser boyunca yerinde durmayıp çeşitli enstrümanlar çalan, türkülerini sütunların üzerine çıkarak söyleyen ve seyircilerin arasına karışan Sümer Ezgü'ye Belediye Başkanı Gönenç plaket verdi.



CŞ(AÖ/CK)