19 Kasım 1995'de fotoğraf çekimi için Nevşehir'e giderken trafik kazasında yaşamlarını yitiren Adana Fotoğraf Amatörleri Derneği üyesi 13 fotoğrafçının anısına düzenlenen 13 Kare Sanat Festivali'nin ilk sergisine imza atan Özcan Ağaoğlu, çalışmasının İran belgeseli olduğunu vurguladı. Ağaoğlu, "Aynı topraklar üzerinde 2 bin 500 yıl yaşamış kaç toplum sayabilirsiniz? Derin bir kültüre sahip, kadim topraklar üzerinde yaşayan bu ülkenin insanlarıyla yaşamak benim için bir onurdur. İran ile saymakla bitiremeyeceğimiz kadar ortak değerimiz ve kültürümüz var. Mevlana, Nasrettin Hoca, Ömer Hayyam, Sadi, Hafız, Firdevsi... Bu düşünür ve şairler hemen aklımıza gelen birkaçı" dedi.

KADIN ERKEK İLİŞKİSİ KISKANILACAK DÜZEYDE

Ağaoğlu, İran'da kadın ile erkek ilişkilerinin, medeni toplumları kıskandıracak düzeyde olduğunu vurguladı. Ağaoğlu, "İran, Türkiye'den sonra en fazla Türkçe konuşulan nüfusa sahip ülke. Benzer nüfusa sahip olmamıza rağmen cami sayıları bizdekilere oranla çok daha az. Minarelerinde hoparlör yok, dinlerini sessizce yaşıyorlar. Kadınlar hiçbir zaman yüzlerini kapamıyorlar" diye konuştu.

AÇILIŞ SERGİSİ OLDU

'İranabak' çalışmasının sergilenebilmesi için 75'inci Yıl Sanat Galerisi yöneticilerinin komisyon kararı almak istediklerini öğrendiğinde hayal kırıklığı yaşadığını anlatan Özcan Ağaoğlu, yaşadıklarını şöyle anlattı:

"Bana bu düşüncelerini ilettiklerinde projemi geri aldım. Hatırlıyorum, o gün düş kırıklığı yaşamıştım. Ama bugün, aynı sergi salonunda İranabak'ın 13 Kare Sanat Festivali'nin açılış sergisi olarak yapılması beni umutlandırdı. Ben, Başkan Vekilimiz Zihni Aldırmaz, festival koordinatörlerinden Haluk Uygur ve ekibine yaptıkları organizasyonda, emeği geçen herkese sonsuz teşekkürlerimi sunuyorum."

Ağaoğlu, konuşmasının sonunda kazada yaşamlarını yitiren 13 fotoğrafçı arkadaşını büyük bir özlem ve saygıyla andığını sözlerine ekledi.