Evli ve 2 çocuk babası Osman Temiz, 2001 yılında ev sahibi S.Ö. ile kontrat imzalayıp, evi kiraladı. 10 yıl boyunca aynı evde oturan Osman Temiz, geçen yılın temmuz ayında yeni aldığı eve taşınmak istedi. Ev sahibi ile konuşan Temiz, yaptığı kira sözleşmesi gereği evin eksik olan yerlerini yaptırarak teslim etti. Ev sahibinin eve duşa kabin ve lavabo gibi yeni eklemeler yaparak parasını da Osman Temiz'den istediği öne sürüldü. Osman Temiz, bu parayı ödemeyeceğini söyledi. Çıkan anlaşmazlık üzerine ev sahibi boş olan teminat senedini yaklaşık 2 bin TL yazarak tahsil etti. Temiz, ev sabihinin kiraladığı ev için gelir vergisi ödemediğini öne sürerek, Maliye'ye şikayette bulundu. Yapılan inceleme sonrası ev sahibi S.Ö. maliyeye vergi cezası ödemek zorunda kaldı.

İCRA TAKİBİ MAHKEMEYE TAŞINDI

Anlaşmazlık devam ederken bu kez ev sahibi 2001 yılında yapılan kira kontratına dayarak 2008 yılı kasım ve aralık, 2009 yılı ocak, şubat, nisan ve 2010 yılı aralık aylarına ait 3 bin 675 lira kira bedelini ödemediği iddiasıyla kiracısı Osman Temiz hakkında icra takibi başlattı. Öğretmen Temiz başlatılan icra takibine itiraz etti. Bunun üzerine dava Konya 4'üncü İcra Hukuk Mahkemesi'ne taşındı. Osman Temiz, avukatı aracılığıyla, mahkemeye belirtilen kira bedellerini elden verdiğini, geriye  dönük kirayı ödememiş olması halinde evden çıkarılacağını 2008, 2009 ve 2010 yıllarına ait alacakların kira kontratı yenileme sırasında eski borç olarak belirtilmediği için Yargıtay kararına göre ödenmiş kabul edilmesi gerektiğini belirterek kendisini savundu.

Mahkeme, Temiz'in eskiye dönük ödediğini öne sürdüğü kiraları belgeleyemediği için 6 kira borcu olan 3 bin 675 TL ile 1550 TL icra inkar tazminatını ödemesine hükmetti.

"MUTLAKA BELGE ALIN"

Belgeleyemediği için 4 yıl öncesine ait olan kira borcunu ödemek zorunda kalan Osman Temiz, şu iddialarda bulundu:

"Bu kira bedellerini elden ödedim, ama böyle bir durumun başına geleceğini düşünmediğim için herhangi bir belge almadım. Bu paraları ödememiş olsam o dönemde  evden çıkarılmam gerekir. Ama böyle bir durum da söz konusu olmadı. Ben evi boşalttıktan 6 ay sonra maliyeden aldığı cezalara karşın bu paraları benden tahsil ediyor. Kararı temyiz edeceğim. Yaşadığım bu olay, kiracılara da ders olmalı. Kiracılar,  ödenen kiraların mutlaka belgesinin almalı."



MKY(İA/İD)