Büyükşehir Belediyesi, kamudaki uygulamaları tartışma yaratan yüz tanıma teknolojine geçmek için deneme yapmaya başladı. Belediye binasının üçüncü katına yerleştirilen örnek cihazla, sistem personele tanıtılmaya başlandı. Belediye yetkilileri sadece demonun firma tarafından getirildiğini belirterek şu bilgileri verdi:

"Personel giriş çıkışlarını disipline etmek, entegrasyon ve bilgi akışını sağlamak için uygun bir yöntem olup olmayacığı değerlendirilecek. Personelin amiri bilgisayarından çalışanlarının bina içinde olup olmadığını kontrol edebilecek. Henüz alıp almama kararı alınmadı. Alınırsa, belediye binası daşında kalan ve en az 30- 50 arası çalışanın yer aldığı birimlere konulabilir."

Sistemin tamamen temassız olduğunu, personelin terminale sadece bakmasının yeterli olacağını belirten yetkililer, böylece kartın unutulması gibi handikaplar ve imza uygulmasının ortadan kalkacağını söyledi.

SENDİKA: İNSAN HAKLARINA AYKIRI 

Yüz okuma teknolojisi henüz deneme aşamasında olmasına karşın, memur sendikasi TÜM BEL-SEN sert tepki gösterdi. Benzer uygulamalar nedeniyle açılmış davalar olduğunu, özel yaşamın hiçe sayıldığını ve çalışanlara baskı olarak kullanılmak istendiğini öne süren TÜM BEL-Sen İzmir 1 No’lu Şube Başkanı Yaşar Gül şunları söyledi:

"Yüz okuma, vücut bütünlüğümüzün ayrılmaz bir parçası ve bireyi belirleme özelliğiyle ilgili kişisel bilgidir. Bu sistem İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ne de aykırıdır. Sosyal demokrat bir belediye bunu yapmamalı. Belediye yönetimine tepkimizi ileten bir yazı yazdık. Ben bu sisteme Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’nun olumlu bakacağını sanmıyorum. Bazı bürokratların projesidir. Sağlık işkolunda ve son olarak İstanbul SGK’da uygulamaya tepkiler ortaya çıktı. Kamuya ait yerlerde insanların geliş gidişleri niye kontrol ediliyor. Herkesin başında amiri, müdürü var. Bu sistem yönetimin zayıflığının bir göstergesidir. Özel sektörde olabilir, ancak kamuda 657 sayılı yasanın geçerli olduğu yerde yanlıştır. Bence bu personel üzerinde bir mobbing uygulamasıdır. Psikolojik baskıdır. Başkan Kocaoğlu buna onay vermez. Eğer olursa hukuki yollara başvurabiliriz."

Öte yandan sistem, Bornova Belediyesi’nde kısa bir süre önce uygulanmaya başlandı.



UB(İÖ/COŞ)