Çanakkale Belediye Meclisi'nin temmuz ayı toplantısında, Kazdağları'nda yürütülen metalik madencilik faaliyetleri hakkında Çevre Platformu'nca geniş içerikli bir sunum gerçekleştirildi. Sunumun ardından meclis, bazı sivil toplum örgütleri ve köylülerce yargıya taşınan ve taşınacak olan ÇED raporları hakkındaki süreç tamamlanana dek ilgili firmalara Gayri Sıhhi Müessese İşletme Ruhsatı verilmemesi için valiliğe başvurulması yönünde oybirliğiyle karar aldı. Geçen pazartesi günü de Çanakkale Belediye Başkanı CHP'li Ülgür Gökhan, yanında CHP Grup Başkan Vekili Muzaffer Özgen, AK Parti Grup Başkan Vekili Cumhur Kabasakal ve MHP Meclis Üyesi Burak Ünal ile Vali Güngör Azim Tuna'yı makamında ziyaret edip,Kazdağları bölgesindeki maden şirketlerine işletme ruhsatı verilmemesi yönündeki karara ait dilekçeyi teslim etti. Başkan Gökhan ve meclis grup başkanvekillerinin yaptığı ziyarette Vali Tuna'ya sunulan dilekçenin içeriği belediyenin resmi internet sitesinden dün paylaşıldı. Belediye Başkanı Ülgür Gökhan imzasıyla Vali Tuna'ya sunulan dilekçede şu ifadelere yer verildi:

"Kazdağları ve yöresinde son yıllarda yoğunlaşan altın madenciliği faaliyetleri ile ilgili olarak Çanakkale Belediyesi, Kent Konseyi Çevre Meclisi, Çanakkale Çevre Platformu ve Tabip Odası Çevre Komisyonu yürütülen çalışmaların olumsuzlukları ve Kazdağlarının korunarak madenciler tarafından tahrip edilmemesi yönünde yoğun çabalar sarf etmekte. Yörede yaşayan ve tarımsal faaliyetler sürdüren kullanma ve içme suları tehlike altında olan köylü hemşehrilerimiz bu konudaki duyarlılıklarını her platformda dile getirmekte, kurumumuzdan bu tehlikeli gidişin durdurulması için yardım istemekte. ÇED süreçlerinin yasaların uygun gördüğü şekilde değil, oldu bittiye getirilerek halkın katılımı sağlanmadan yapıldığı iddiaları, ÇED raporlarının iptali istemiyle ilgililer tarafından yargıya taşınmıştır. Bu süreçte Çanakkale Belediye Meclisi de 03.07.2012 tarih ve 2012/139 sayılı karar ile yargıya yapılan itirazlar sonuçlanıncaya kadar ilgili firmalara gayri sıhhi müessese ruhsatı verilmemesi konusunda Valilik makamına başvurulması kararını oy birliği ile almıştır. Gereğinin yapılmasını saygılarımla arz ederim."

Öte yandan Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, dilekçeyi sundukları Vali Güngör Azim Tuna'nın, talebi detaylı şekilde inceleyeceğini söylediğini kaydetti. Başkan Gökhan, "Mecliste aldığımız kararı valimize bildirdik. 'Yargı süreci tamamlanana kadar işletme izni vermeyin' dedik. Meclisin kararı doğrultusunda konuyla ilgileneceğini, detaylı bir araştırma yapacağını belirtti. Biz de kendisine teşekkür ettik" dedi.



BG(AÖ/BT)