Kartepe İlçesi'nin Samanlı Dağları eteğinde kurulu bulunan Balaban Köyü'nde,  Kartepe'den gelen kaynak suyunu 140 yıldan bu yana köylüler kullanıyor. Köylüler, büyükşehir de olmadan kendi olanaklarıyla bu kaynak suyunu çeşmelerle evlerine kadar getirtirken, tüm masraflarını köylüler karşıladı. Büyükşehir Belediyesi, 2004 yılından itibaren bu suyun Büyükşehir Yasası uyarınc kullanım hakkının belediyeye ait olduğunu belirterek, belediyeye bağlı İsmit Su İşletmesi'ne (İSU) fatura ödenmesi için bildirimlerde bulunmaya başlandı. Köylüler tüm ısrarlara rağmen İSU ekiplerinin takmak istediği su sayaçlarını kabul etmedi. 

Köyüler ile belediye arasındaki mücadele devem aderken, İSU, ayrıca doğalgaz aboneliği bulunan köylülere su faturası da göndermeye başladı. Köylüler ise abone olmadıkları için bu faturaları da ödemedi.

Balaban Köylüleri dün akşam köy meydanında toplanarak, bu toplantıya Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim karaosmanoğlu'nu da davet etti. Ancak, başkan köye gelmedi. Yaklaşık 500 kişinin toplandığı ve ilginç pankartların da hazırlandığı toplantıda yapılan konuşmalarda,  köylüler  orman köyü olarak bu suyun kendi hakları olduğunu ve kesinlikle fatura ödemeyeceklerini, burasının tarım bölgesi olduğu için sulamalarını da buradan yaptıklarını,  içme suyu ihtiyaçlarını da buradan sağladıklarını söyledi.

Köylüler, Belediye ve İSU'nun kullandıkları su şebekelerinde hiçbir hakları olmadığını savunurken, "Hepsini biz kendimiz yaptık. Çocukluğumuzda ilkokul öğrencisi olarak boruları biz taşıdık. Belediyenin burada bir çivisi bile yok" derken bu suyu 140 yıldan bu yana kullandıklarını anlattı. Balaban Köyü Muhtarı Cumhur Karakadılar, köylülere 2004 yılından bu yana baskı yapıldığını, haksız fatura gönderildiğini belirterek, şöyle dedi:

"Bu faturaları geri yollamak için burada program düzenledik. Buraya Büyükşehir Belediyesi Başkanımız İbrahim Karaosmanoğlu ve İSU Genel Müdürü İlhan Bayram'ı da davet ettik. Fakat davetimize icabet etmediler. Bize  yapılan haksızlıkları, 6 yıldır  muhtar olarak gördüğüm baskıları hepsini anlatacağım. İSU'nun bize, köyün foseptiklerinin patladığını bildirdiğimizde, 'Abone değilsiniz size kesinlikle hizmet vermiyoruz' denildi. Bize hizmet vermeyen kuruluşa niye fatura ödeyelim? Suyumuzu kesinlikle vermeyeceğiz. Belediye kanunlarına göre de su bizim kendi hakkımız. İlerleyen günlerde mahkemede Büyükşehir ve İSU ile hesaplaşacağız. 140 yıldır burada bu suyu kullanıyoruz.  Bu suyun var oluş sebebi biziz, bizim varoluş sebebimiz de Balaban suyu. Bu bizim için hayat meselesi." 

Büyükşehir Belediyesi'ne bağlı İzmit Su İşletmesi yetkilileri bu suyun tasarruf hakkının yasalara göre Büyükşehir Belediyesi'ne ait olduğunu belirtti.



MB(MB/İD)