Başkan Kul, Kozluk Beldesi Akçay Mahallesi’ne Avusturya enerji firması OMV tarafından yapılan ve Danıştay’ın bu yıl içerisinde üretim lisansını durdurduğu Doğalgaz Çevrim Santrali'yle ilgili basın toplantısı düzenledi. Canik İlçesi Meşe Tesisleri’ndeki toplantıda konuşan Başkan Kul, OMV’nin 1 milyar dolarlık yatırım ile yaptığı enerji santralinin ilk etapta Çarşamba İlçesi’ne yapılmasının düşünüldüğünü, söz konusu yerin Ramsar koruma alanı içerisine girmesi nedeniyle tesisin Terme İlçesi Kozluk mevkisine kaydırıldığını söyledi.

Doğalgaz Çevrim Santrali’nin kurulacağı alanla ilgili çalışmaların 2009 yılından önce sürdürüldüğünü öne süren Başkan Kul şöyle konuştu:

"OMV, santralin kurulduğu Terme İlçesi Kozluk Beldesi Akçay Mahallesi’ndeki yaklaşık 400 dönüm araziyi vatandaşlardan 16 milyon lira ödeyerek satın almıştır. Arazinin satın alınmadan önceki imar işlemleri İl Özel İdaresi ve Valilik tarafından yapılmıştır. Çünkü ilgili kanuna göre 20 megavat gücünün üzerinde olan enerji santralleri Büyükşehir Belediyesi sınırları dışına kuruluyorsa, gerekli imar değişikliklerini Valilik ve İl Özel İdaresi gerçekleştiriyor."

OMV’nin gerekli belgeleri tamamlayarak Kozluk Belediyesi'nden ruhsat aldığını söyleyen Başkan Kul şöyle devam etti:

"Geçen sürede Ziraat Mühendisleri Odası, santral inşaatı ile ilgili yürütmesinin durulması konusunda Bölge İdare Mahkemesine başvurdu. Başvurunun reddedilmesi üzerine Ziraat Mühendisleri Danıştay 8'inci Dairesi’ne temyiz talebinde bulundu. Danıştay davada bilirkişi raporu oluşturulmadığı için kararı İdare Mahkemesi'ne geri gönderdi. Daha sonraki süreçte Temyiz Ünye Çevre Platformu, Danıştay 13.Dairesi’ne başvuruda bulundu ve mahkeme OMV santralinin enerji üretim lisansı konusunda yürütmeyi durdurma kararı verdi."

YASAL OLARAK YETKİMİZ YOK

OMV’nin faaliyete geçmesi için gerekli izini Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın vereceğini hatırlatan Başkan Kul konuşmasını şöyle tamamladı:

"Şirketin ayrıca işletme ruhsatı verme yetkisi ise Samsun Valiliği’ndedir. Bizim tek yetkimiz, çevresindeki kirliliklerle ya da sıkıntılarla ilgili kabahatler kanunundan işlem yapmaktır. Bunun haricinde bizim yasal olarak bir yetkimiz yok. Bize kimse işletmenin faaliyetlerini durdur demiyor. Kimse bize 'siz görevinizi yapmıyorsunuz' diyemez. Ben burada taraf değilim. Konularla ilgili gerekli mahkemelere başvurduğumda ise mahkeme 'Senin yapabileceğin bir şey yok' diyor."



İA(MS/COŞ)