Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, Selçuk Üniversitesi'nin Yeni Akademik Yılı açılış törenine katıldı. Alaeddin Keykubat Kampusü Süleyman Demirel Kültür Merkezi'nde gerçekleşen törende Bekir Bozdağ, kürsüye çıkıp konuşmasını yapmaya başladığı sırada, bir kız öğrenci ayağa kalkıp, tepkisini dile getirmek istedi. Ancak, sivil polisler üniversiteli kıza anında müdahale etti. Genç kız, ağzı kapatılıp yaka paça dışarı çıkartıldı. Bu sırada Bozdağ'ın korumaları, araya girerek genç kızı polislerin elinden aldı. Genç kızla özel olarak görüşen Bozdağ'ın danışmanı, herhangi bir protestonun söz konusu olmadığını, öğrencinin soru sormak için ayağa kalktığını ve yanlış anlaşılmadan dolayı müdahale edildiğini söyledi.

BAŞKANLIK SİSTEMİ SİNYALİ

Bekir Bozdağ ise devam ettiği konuşmasında, Başkanlık sistemine değindi. Bozdağ, "Bizde başbakanı, millet seçer. Anayasa'ya göre başbakan, milletvekilinden olur. Ama hangi milletvekili başbakan olacak belli değil. Cumhurbaşkanı'nın takdirine bırakmış. Mantık ne? Millet bizim istediğimiz birini seçerse, Cumhurbaşkanı yukarıdan ayar versin. Refahyol hükümeti döneminde bu yaşandı. Cumhurbaşkanlarının hep Kenan Evren gibi paşalardan olacağı düşüncesi üzerine, bu maddeler kanunlaştırılmış. Arada bir Turgut Özal'ın, arada bir Abdullah Gül'ün çıkıp da Türkiye Cumhurbaşkanı olacağını öngörememişler. Öngörselerdi ona da tedbir alırlardı" dedi.

Başbakan'ın çalışacağı bakanlarını seçemediğini ifade eden Bozdağ, "İstediği kadroyu kuramayınca, başarı olmuyor. Çankaya ile hükümet arasında uyumsuzluk olunca, büyük krizler, kaoslar ortaya çıkıyor. Ana nedeni de Anayasa'ya konan bu maddelerdir. Bunun için Türkiye bu tartışmaları bitirmeli ve bunun yolu sistem değişikliğine gitmektir" diye konuştu.

2014 yılında Türkiye'nin ilk defa Cumhurbaşkanı'nın kendisi seçeceğini kaydeden Bozdağ, bunun Türkiye için dönüm noktası olduğunu ifade etti. Bozdağ, "Yarı başkanlık sisteminin tanımını yapanlar diyorlar ki 'Cumhurbaşkanı'nın halk tarafından seçildiği sistemlere de yarı başkanlık sistemi denir' diye tanımlar var. Türkiye, bana göre 2014 yılında fiilen yarı başkanlık sistemine geçecektir. Çünkü halkın seçtiği Cumhurbaşkanı Anayasa'nın 101-102-103-104 ile ilgili maddelerinde yer alan görevleriyle beraber değerlendirildiği taktirde adı konulmamış fiili bir yarı başkanlık sistemine geçmiş olacaktır" dedi.



MKY(İA/SS)