Ankara 8'inci Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen davada, Behçet Oktay’ı öldürmekle suçlanan tutuksuz sanık Halil Kesici duruşmaya katılmadı. Geçen duruşmada, tanık olarak dinlenen dönemin Özel Harekat Daire Başkan Yardımcısı Mustafa Tokyay’ın Oktay’a ait özel kasanın açılması emrini kendisinin vermediğini iddia ederek, "Kasanın açılması için kimin emir verdiğini, anahtarın ve kredi kartlarının kime teslim edildiğini bilmiyorum. Behçet Oktay’ın bir numaralı yardımcısı Cemil Yurtsever’dir. Açılan kasa da Oktay’ın özel kasasıdır, devlete zimmetli değildir" demişti.

MÜDÜR YARDIMCILARI ÇELİŞTİ

Mustafa Tokyay’ın ifadesi doğrultusunda bugünkü duruşmaya çağrılan o dönem Oktay’ın iki yardımcısından biri olan Cemil Yurtsever, mahkemede verdiği ifadede, Mustafa Tokyay’la çelişti. Oktay’ın ölümünün intihar mı yoksa cinayet mi olduğunu bilmediğini kaydeden Yurtsever, "Birlike olduğumuz zaman zarfında hayata küsmüş bir hali yoktu. Görev yerinin değiştirileceği gibi bir duyum edindiği konusunda benim bilgim yok" dedi. Mahkeme Başkanı Bahattin Özbaş’ın sorusu üzerine, tanık Yurtsever, Oktay’ın makamında bulunan kasanın açılması konusunda ise şunları söyledi:

"Oktay’ın makamının kapısın açılması için, dairenin özel kalem amirinin talimatı doğrultusunda personel şube müdürü, Oktay’ın 18 yaşından büyük iki çocuğunu çağırdı. Zira, oda daha önce kilitliydi. Özel kalem müdürlüğü çalışanlarına eşyalarının alınması için odanın açılmasını ben söyledim. Ama oda açıldığında ben orda değildim. Oda içerisinde bulunan kasa da o ortamda açıldı. Kasa kişiye mahsus kasa değildir. Daire Başkanlığı’na ait bu kasaya, gizli evraklar da konulabilir, özel eşyalar da. Kasanın anahtarı genelde kendisindedir. İkinci bir anahtarı olup olmadığını bilmiyorum. Odanın açılması sırasında eşinin çağrılmamış olmasının nedeni, işyerinin lojmana uzak oluşuydu."

Oktay ailesinin avukatı Şenol Özel ise odanın açılmasına ilişkin hazırlanan iki tutanakta, Behçet Oktay’ın makam odasında bulunan kasanın açıldığına ilişkin bir ifade bulunmadığına dikkat çekti. Yurtsever ise tutanakta kasanın açılmasından neden söz edilmediğini bilmediğini söyledi. Yurtsever, odanın açılması işlemini yapan dairede görevli üç polisin adını ise mahkemeye verdi.

Avukat Şenol Özel, 1 Mart ve 2 Mart 2009 tarihli iki tutanağı altında imzası bulunan polislerin dinlenmesini ve duruşmaya gelmeyen Oktay'ı öldürmekle suçlanan tutuksuz sanık Halil Kesici'nin tutuklanmasını talep etti. Mahkeme ise her iki talebi reddederek duruşmayı 20 kasım 2012 tarihine erteledi.

FK(AY/ESM)