AKP İstanbul Milletvekili Bülent Turan, bedelli askerlikte taksit ödemelerini geciktirenler ile yasa çıktığında şartları taşıdığı halde başvurmayanlar yeni bir hak tanımak amacıyla yasa teklifi hazırlayacaklarını söyledi.

Turan, yasa teklifine ilişkin ''Milli Savunma Bakanı ile görüştük, Başbakan'dan onay aldık. 2013 yılı bütçe görüşmeleri bittikten sonra teklif Meclis gündemine gelecek'' dedi.

Yeni teklifle, 31 Aralık 1982'den önce doğan ve 6 ay önceki bedelli askerlik imkanından yararlanmayanlara yeni başvuru imkanı getiriliyor.


Ancak yeni düzenlemede daha önce 6 taksit olarak öngörülen bedelin, tek seferde 30 bin lira olarak ödenmesi şart koşuluyor.

15 Haziran'dan itibaren bedelli askerlikten yararlanan ancak bir ya da birkaç taksidini geciktirenlere de 1 ay ek süre veriliyor.

Taksitlerini geciktirenler, teklif yasalaştıktan sonra 1 ay içinde ödeme yaparak askerlikten muaf olabilecek.

Bedelli askerlik için başvuru hakkına sahip olan kişi sayısı 420 bin olarak açıklanmış, toplam başvuru sayısı 70 binin altında kalmıştı.

YAŞ VE BEDELDE DEĞİŞİKLİK YOK

Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, bedelli askerlikle ilgili hak sahibi olup başvuramayanlar ile taksitlerini geciktirenlere yeni başvuru hakkı tanıyan yasa teklifinde, yaş ve bedelde değişiklik olmayacağını belirterek, hak sahiplerine kanun yürürlüğe girdikten sonra bir ay süre verileceğini bildirdi.