Milas İlçesi Beçin Beldesi’nde bulunan tarihi Beçin Kalesi’nde, İstanbul Medeniyet Üniversitesi Sanat ve Tasarım Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Kadir Pektaş’ın başkanlığında sürdürülen kazı çalışmalarının üçüncü yıl programı çerçevesinde ilk iş olarak çevre temizliğine başlandı. Çalışma hakkında bilgi aktaran Arkeolog Zafer Topak, ekipte bu yıl restoratör, mimar, sanat tarihçisi ve arkeologlardan oluşan 30 kişilik ekibin görev yapacağını söyledi. Ekibe, Denizli Pamukkale ve Konya Selçuk üniversitelerinden öğrencilerin katılacağını belirten Topak, "Bu yılki çalışmalarımız Yelli Medresesi’nden başlıyor. Geçen yıl bu alandaki kazı çalışmalarında alanın sağlıklaştırma projesini ortaya koymak adına yoğun bir çalışma yapmıştık. Yelli Medresesi’nin sağlıklaştırılması anlamında bir proje hazırlayıp, bu projeyi Muğla Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu’na sunduk. Projemiz onaylandı. Bu yıl konservasyonu ve çelik konstrüksiyonlarla desteklenip sağlamlaştırılmasını tamamlayacağız. Daha sonra Kızıl Han ile ilgili bir çalışma yapacağız" dedi.

Beçin ören bölgesindeki çevre düzenleme projesini bu yıl uygulamaya koymak için çalışma yapacaklarını da ifade eden Topak, "Gezi güzergahları, seyir terasları, karşılama merkezi, ziyaretçiler için otopark alanı, kafeterya gibi yerler proje kapsamında oluşturulacak. Ören yerimiz büyük ve geniş. Güvenlik görevlileri olsa da yeterli gelmiyor. Onun için güvenlik kamerası sistemi oluşturmayı düşünüyoruz. Yaklaşık 20 kamerayla Ören yerini 24 saat izlemeyi planlıyoruz. Bu olası kaçak kazıları önlemek, ören yerine giriş çıkışları kontrol altına almak ve tarihi eserleri korumak açısından önemli" diye konuştu.

Topak, bu yıl Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan aktarılan ödeneğin yeterli olduğunu belirterek, kazı çalışmalarının ekim ayı sonuna kadar devam edeceğini söyledi.



OÇ(İÖ/CK)