Foça Adliyesi'nde görevli olan memur 32 yaşındaki Ebru Sönmez Çelik ile aynı yerde görevli eşi 35 yaşındaki Hanif Çelik, ilk kez çocuk sahibi olacaklarını öğrendiklerinde büyük mutluluk yaşadı. Menemen'deki özel bir hastaneye giden çift, tüm kontrolleri de burada yaptırdı. Yaklaşık 40 hafta süren heyecanlı bekleyiş, geçen perşembe günü son buldu. Saat 08.00 sıralarında doğum için hastaneye yatan Ebru Sönmez Çelik, saat 16.00 sıralarında normal doğumla 3 kilo 600 gram ağırlığında bir erkek bebek dünyaya getirdi, ancak bebek kısa süre sonra yaşamını yitirdi.

Doğum sırasında doktorun kendisiyle ilgilenmediğini doğumun büyük bölümünde ebelerin bulunduğu ileri süren Ebru Sönmez Çelik, hastaneden çıkar çıkmaz eşiyle savcılığa gidip suç duyurusunda bulundu.

Ebru Sönmez Çelik, "Doğum sancısı olmamasına rağmen suni sancı verdiler. Her şey çok güzeldi, bebeğimin hareketlerini son ana kadar hissediyordum. Ne olduysa ebelerin doğum için karnıma uyguladıkları baskı sonrası oldu" diye konuştu.

"BAŞKA BİR HASTAYLA İLGİLENİLDİ" İDDİASI

Bebeğini kaybetmenin acısını yaşayan Ebru Sönmez Çelik, "Bana suni sancı verildikten sonra bir süre beklettiler. Bu sırada bir başka kadın geldi ve sancısı olmamasına rağmen onu doğuma aldılar. Ben ağrılar içinde kıvranırken, doktor bir ebenin yakını olduğunu öğrendim kadının doğumuna girdi. İki ebe benim karnıma baskı uyguladı, bir an kaburgalarımın kıralacağını düşündüm. Sonra doktoru çağırdılar ve doğum yaptırıldı. Bebeğimde nefes problemi olduğunu söylediler, başka doktor çağırdılar. Ancak bebek ağlamıyordu bile. Yapılan işlemlerin hatalı olduğunu ve çocuğumun bu nedenle öldüğünü düşünüyorum" dedi.

BABA OLMA HAYALİ YARIM KALDI

Hastane yetkililerin konuyla ilgili kendilerini yeteri kadar bilgilendirmediğini öne süren Hanif Çelik, "Doğumdan bir gün sonrasına kadar hastanede kaldık. Konuştuklarımızın diğer hastalar tarafından duyulmaması için bizi alt kattaki başka bir odaya yerleştirdiler. Bu süre zarfında hastane yetkililerinden hiç kimse yanımıza gelmedi. Açıklama yapılmadı. Hastaneden çıkar çıkmaz, savcılığa gidip suç duyurusunda bulunduk. Çocuğumuzu otopsiye gönderdiler. Eğer ihmali olan varsa, cezasını çeksin" diye konuştu.

HASTANE SUÇLAMALARI KABUL ETMEDİ

Hastanenin Yönetim Kurulu Başkanı Opr. Dr. Ali Deniz, doğumun olması gerektiği gibi yapıldığını belirtip suçlamaları kabul etmedi. Opr. Dr. Deniz, şunları söyledi:

"Hastamız Ebru Sönmez Çelik'in tüm gebelik takipleri hastanemizde yapılmış olup, 23 Ağustos sabahı doğum için hastanemize gelmiştir. Tüm gebelik takiplerinde hiçbir problem tespit edilmeyen hasta bizim hastanemiz dışında da birkaç sağlık kuruluşundan görüş almış. Buralarda da hem gebelik hem de bebekle ilgili bir sorun tespit edilmemiş. Hastanın sancıları başlamadığı için doğum uzmanımız tarafından suni sancı vererek doğum eylemini başlatmak üzere hasta doğumhaneye alındı. Hastanın ilk doğumu olduğu için bu tip ilk doğumlarda doğum 8 saat ile 20 saat arası sürebilmektedir. Bu hastamızın, yaklaşık 8 saat sonunda normal yolla doğum gerçekleşti. Her şey olması gerektiği gibi seyretmiş. Epidural yöntemle doğum gerçekleştirildi. Doğum eyleminde herhangi bir uzama veya doğum sırasında herhangi bir müdahale söz konusu değildi. Her şey olması gerektiği gibi yapıldı ve sezaryen için bir endikasyon belirmediği için normal yolla doğum gerçekleşti. Doğum sonrasında bebekte zayıf ağlama olduğundan dolayı doğumhaneye çocuk ve anestezi uzmanı çağırılmıştır. Gereken müdahale yapılmış fakat bebeğimiz 5 dakika sonra kaybedilmiş. Hasta yakınlarının başvurusuyla savcılık tarafından başlatılan soruşturma kapsamında otopsi için bebek alınmıştır. Hastanemizde yapılan ön incelemede ise bebek ve annede herhangi bir zorlama olmadığı tespit edilmiştir. Doğumla ilgili bir problemin olmadığı elimizdeki verilerden anlaşılmaktadır. Kendi içimizde yaptığımız ön soruşturmada da herhangi bir problem görünmemektedir. Literatürde 'Ani bebek ölümü' olarak adlandırdığımız ve tıbbın şu anda çözemediği bir şekilde ölüm yaşanmıştır. Bu durum anne karnında da doğumdan hemen sonra da doğum sonraki ileriki aylarda da görülen bir durum. Doğum esnasında oluşan bir durumdan ötürü öldüğüne dair hiçbir veri elimizde yok."



SG,HY(AÖ/SS)