BDP'liler, Batman'da izinsiz nevruz kutlamlarında çıkan olayları protesto etmek için Turgut Özal Bulvarı'nda bir araya geldi. Partililere hitaben konuşan BDP Batman Milletvekili Ayla Akat Ata, Başbakan Recep Tayip Erdoğan'ın dün partisinin grup toplantısında açıkladığı düzenlemeleri eleştirerek, şunları söyledi:

"Sayın Başbakan, dün grup toplantısında konuştu. Nevruzda halkımıza uygulanan şiddeti hoş görmüş ve bu şiddeti uygulayan güvenlik güçlerine teşekkür etmiştir. Edilen teşekkürün anlamı halkımızın nezdinde açıktır. Ama biz yine siyasal sorumluluğumuz gereği bir hatırlatmada bulunalım. Yeni bir döneme giriyoruz sevgili halkımız. Bu dönem Ortadoğu ve dünyada yaşanan gelişmelerden bağımsız değildir. Halkları ayrıştıran, kopuşa götüren süreçler bağımsız değildir. Sayın Başbakan'da bugün bu sürecin öncülüğünü yapmak için ahdetmiştir. Çözüm olarak ellerindeki tek yöntem ortadadır, zulümde ısrar. Bu halk bir demokrasi paketinden bahsederken, Sayın Başbakan dün elindeki paketi açıklamıştır. Sayın Başbakan yoksul, emekçi Anadolu halkının evlatlarının sürece dahil olması için ulufe dağıtmayı tercih etmiştir. 'Şehitlik statüsünü genişleteceğiz' demiştir. 'Şehit yakınlarına artı yardımlarda bulunacağız' demiştir. Buradan sesleniyoruz. Kimse şehit olmasın, şehit statüsünü genişleteceğinize, onlara maddi manevi yardımlarının boyutunu genişleteceğinize, sınırları genişleteceğinize kimsenin şehit olmaması için elinizi taşın altına koyun. Size düşen Kürt sorunu çözümü için koltuğunuzdan bile vazgeçmeyi gözüne almanızdır."

Ata, siyasal sorumluluğu bulunduğu için Başbakan'a hatırlatma yapmak istediklerini de ifade ederek, "Çocuklarının anasız babasız kaldığı, eşlerin çocuklarıyla tek başına kaldığı bir süreçte sizin yapacağınız maddi yardımın hiçbir anlamı yoktur. Yuvaları yıktıktan sonra yapacağınız yardımın hiçbir anlamı yoktur. Kimsenin yaşamını yitirmemesi için hep beraber önce insan demek için bir kez daha demokratik özerklik diyoruz" dedi.

'YUMRUĞUN HESABINI SORACAĞIZ'

Ata, Batman'da nevruz kutlamaları sırasında çıkan olaylarda da Mardin Bağımsız Milletvekili Ahmet Türk'e atılan yumruğun hesabını soracaklarını söyledi. Ata, şöyle konuştu:

"Bu halkın engelleme istemlerine rağmen, sizler alanı girdiniz, sizi kutluyorum. Oradaydınız. Çirkin ve alçakça saldırının sorumlusu failleri bizim gözümüzde bellidir. 'Alana sokmayacaksınız' talimatını kim verdiyse, fail bizim gözümüzde odur. Ama eğer bu halka karşı bir parça sorumluluk taşınıyorsa, biran önce failler yargı önüne çıkarmalıdır. Dönem devletin yürüttüğü, bu akıl almaz politikalar karşısında, halkın tepkisini tonere etmek için yalan söyleme dönemidir. Devlet sık sık resmi yalan söylemeye başladı. İmralı cezaevine avukatlarının gönderilmemesi nedeni, koster bozukluğundan, sayın Ahmet Türk'e saldırı biber gazı sonucundan, merkez nasıl yalanlarla halkın tepkisini sindirmek istiyorsa, sayın valide aynı yöntemi deniyor. Sayın Ahmet Türk ortaya öyle bir sağduyu yaklaşım sergilemiş ki bir insanın daha burnu kanamaması için büyük bir fedakârlıkla, bizlerin de öfkesini de hesaba katarak en sağduyulu yaklaşım sergilemiştir. Bu zulmü yapanlara Sayın Ahmet Türk'ün ortaya koymuş olduğu sağduyu en büyük cevaptır. Eğer o kalkan elin arkasında Ankara'nın eli varsa, Ahmet Türk'ün arkasında halk vardır. Bunun hesabını hep beraber soracağız."