Diyarbakır'ın Lice ve Kulp ile Bingöl'ün Genç İlçesi kırsal kesiminde güvenlik güçlerinin PKK'lıları etkisiz hale getirmek için operasyon düzenlediği gerekçesiyle canlı kalkan olmak için bölgeye gitti. Aralarında Van Bağımsız Milletvekili ve DTK Genel Başkan Yardımcısı Aysel Tuğluk, BDP milletvekilleri Nursel Aydoğan ve Ayla Akat Ata'nın da bulunduğu grup sabah saatlerinde BDP Diyarbakır İl Başkanlığı önünden hareket ederek operasyon bölgesine yola çıktı.

Diyarbakır çıkışında polis ekipleri, tarafından durdurulan konvoydaki 3 araç eksiklikleri nedeniyle trafikten men edildi. Bu sırada yol kontrolünde bulunan ekiplerin başındaki polis müdürü ve milletvekilleri arasında tartışma yaşandı. Milletvekili Ayla Akat Ata ne olursa olsun operasyon bölgesine gideceklerini söyleyince polis müdürü de, "Keşke bu duyarlılık diğer olaylarda da gösterilse" dedi.

Yapılan kontrollerin ardından konvoy, Bingöl istikametine devam etti. Diyarbakır'dan Bingöl il sınırına kadar olan bölgede 5 defa durdurularak kimlik kontrolünden geçirilen konvoy, Bingöl'ün Abalı Mevkii'nde yeniden durduruldu. Yolu demir bariyerlerle kapatan askerler ilk etapta araçların geçişine izin vermedi. Bunun üzerine konvoydaki araçlardan inen partililer slogan atarak yolda yürümeye başladı. Bir süre yürüyen kalabalık daha sonra araçların güvenlik kontrolünden geçirilmesi ve serbest bırakılmasıyla araçlara bindi.

Araçlarla yola devam eden konvoy, dağ yoluna saparak operasyonun yapıldığı bölgeye doğru hareket etti. Yaklaşık 2 saat dağ yolunda seyreden konvoy Tapantepe Dağı'nı geçtikten sonra Zengesor Bölgesi'nde karın yolu kapatması nedeniyle mahsur kaldı. Geçiş noktasındaki bölgede karın yolun bir kısmını kapatması üzerine milletvekilleri ve partililer burada beklemeye başladı. Canlı kalkan eylemi için yola çıkan partililerin Zengesor Bölgesi'nde bekleyişi devam ederken, grubun geceyi köyde geçireceği ve yarın operasyon bölgesine devam edeceği açıklandı.

Zengesor bölgesinde gazetecilere açıklama yapan Aysel Tuğluk, iki gündür bölgede operasyon yaşandığını belirterek, şunları söyledi: "Özellikle dün akşam çatışmaların çok yoğunlaştığına dair yoğun bilgilendirmeler oldu. Halk kimyasal kullanılabileceğine dair kaygıları olduğunu bildirdi. Kürt meselesinin barışçıl çözülmesini isteyen, diyalogla çözülmesini isteyen kurumsal yapılar olarak bu operasyonlara sessiz kalmayacağımızı, gençlerimizin öldürülmesine göz yumamayacağımızı halk olarak bu operasyonlara karşı durmak gerektiğine duyduğumuz ihtiyaç dolaysıyla buraya geldik. Bu topraklarda gerilla olanlar bu coğrafyanın çocuklarıdır. Bu halk kendi çocuklarına sahip çıktığı için onların cenazelerini karşılamak değil, onların özgürce yaşamalarını sağlamak için irade ortaya koydular. Bugün buraya gelen annelerimiz şunu söylediler. Onların yerine gelip bizi öldürsünler. İsteğimiz bir an önce bu sorunun demokratik çözümü için müzekere ve diyalog sürecenin başlatılmasıdır. Artık bu halkın tek bir evladını dahi yitirmeye tahammülü kalmamıştır. Biz buna mücadele ve eylem biçimi olarak devam edeceğiz. Artık kendimizi o tankların silahların önüne koyacağız. Eğer öldürmekle bitireceklerine inanıyorlarsa gelsin o silahları kullansınlar. Sayın Başbakana operasyon bölgesinden söylüyoruz; Eğer birazcık barışa kardeşliğe inançları varsa, çıkıp bu operasyonları durdursunlar. Bu halkın çocuklarına silah kullanmasınlar. Başbakan Kürtlere teslimiyeti biat etmeyi dayatmasın. Kürtler bu kadar mücadeleyi teslim olmak için vermediler." BDP'liler daha sonra bölgedeki köyde konaklamaya başladı.



FB,SS (GG/RT)