BDP Milletvekili Ayla Akat, Belediye Başkanvekili A.Samet Durak, BDP'li il genel ve Belediye meclis üyelerinin de aralarında bulunduğu yaklaşık 300 kişi Cumhuriyet Caddesi'nde toplandı. Caddenin girişleri Çevik Kuvvet ekipleri tarafından kesilince göstericiler oturma eylemi yaptı. Güvenlik görevlileri, Türkçe ve Kürtçe, "Yaptığınız eylem kanuna aykırıdır, yürüdüğünüz takdirde zor kullanılarak dağıtılacaksınız" ve "Çocukların yeri burası değil, anne ve babaları uyarıyoruz, güzergahları trafiğe açın. Aksi takdirde hakkınızda yasal işlem yapılacak" anonsları yaptı.

Yanındaki partililerle cadde üzerinde yaklaşık 20 dakika süreyle oturan Batman Milletvekili Ayla Akat, daha sonra cadde güzergahındaki refujde, 'Dört duvar arasında ölüm değil, yaşam çıksın', 'Biliniz ki ezilen halk, bir ağaç değildir. Ölür, fakat eğilmez' yazılı dövizlerin önünde konuştu. Akat, il binası ile cezaevi önünde yürüme eyleminin polis barikatına takıldığını, açlık grevinin 61'inci gününde bedenlerini ölüme yatıranların taleplerinin herkesçe bilindiğini belirterek, şöyle dedi:

"Bu taleplerin tümünü biliyoruz. Tecrit politikasından vazgeçilmelidir. Akan gözyaşlarının dinmesi için Kürt anaları meydanlardadır. Abdullah Öcalan dört duvar arasındadır ama benim ailem 'Kürdistan' diyor. Kürt halkının ana dilde eğitim, hakkıdır. Savaş susabilir, müzakerelerin önü açılabilir, barış ortamı sağlanabilir. Bir gün Diyarbakır'da Öcalan'la yürümenin özlemi içindeyiz."

"IŞIKLARI SÖNDÜRME EYLEMİ"

Akat, cezaevlerindeki açlık grevlerinin tehlikeli boyuta geldiğini, 61 gün aç kalmanın ne demek olduğunu bildiklerini ifade ederek, "Belki zulüm edenler bunun farkında değil ama biz bir tek ölümün yaşanmaması için mücadele vermeye devam edeceğiz. 61 gün aç kalmanın ne anlama geldiğini belki birileri bilmeye bilir ama bu kitle farkındadır. 1 aydır cezaevi önünde bekliyoruz, kapıları da biz açacağız. Her akşam saat 19.00'da ışıklarımızı söndüreceğiz. Bu gece ışıklarımızı söndürüp, bir mumla duyarsız kesimlere cevap vereceğiz. Ülkeyi karanlığa sürüklemek isteyenlere en büyük cevap bu eylem olacaktır. Mum yakıp, hayatı aydınlatacağız. Açlık grevinin 61'inci gününde artık söylenecek bir söz kalmamıştır" dedi.



AA(GG/İD)