"BU BİR SIKIYÖNETİMDİR"


Bugünkü duruşma nedeniyle Silivri Cezaevi yanında bulunan duruşma salonu ve çevresinde jandarma tarafından geniş güvenlik önlemi alındı. BDP milletvekilleri de duruşma için Silivri'de hazır bulundu. Milletvekilleri duruşma için salona girmeden önce konuştu.


BDP Eş Genel Başkanı Gültan Kışanak, "Bugün İstanbul'da adı konulmamış bir sıkıyönetim uygulanıyor. İstanbul'un dört bir yanında askerin ve polisin zırhlı araçlarıyla tedbir alınmış, ilçe örgütlerimizin önünden kalkan arabalar engelleniyor. Bu bir darbe yönetimidir, bu bir sıkıyönetimdir, bu demokrasinin rafa kaldırıldığının bir göstergesidir. Onlar demokrasiyi rafa kaldırabilirler ama biz demokrasiye inanıyoruz ve demokrasiyi yaşamakta kararlıyız" dedi. Silivri'de yargılanmak istenenin demokratik siyaset olduğunu ifade eden Kışanak, "Bugün, burada mahkeme karşısına çıkartılan demokraside, çözümde, barışta ısrar eden iradedir. Bunu yargılamaya çalışıyorlar. Ancak bunu net bir şekilde ifade etmek istiyoruz; Kürt sorunu da demokrasi sorunu da mahkeme salonlarında çözülebilecek bir sorun değildir. Kürt sorunu, demokrasi sorunu, barış sorunu, demokratik siyasetin önü açılarak çözülebilir" diye konuştu.


"YAPILAN İŞ, MAKYAJ DÜZENLEMESİ"


BDP İstanbul Milletvekili Sırrı Süreyya Önder, özel yekili mahkemelerin kaldırılmadığını söyleyerek, "Yırtılan daima Kürt'ün yakası. Bugünkü sistem, darbeci, vesayetçi sistemle kol kola girmiş, onları bu yargılama ağının dışına çıkarıp, bu ülkede ne kadar muhalif, solcu, emekçi, öğrenci, Kürt, özgürlük ve hak talep eden varsa, onlara bu mahkemeler artarak devam ediyor" dedi. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nde (AİHM) hak ihlallerine yönelik Türkiye aleyhine açılmış çok sayıda dosya bulunduğunu belirten Önder, "Şimdi bunlara makyaj düzenlemesi, yapılan iş bundan ibarettir. Bu ülke savaş meydanlarında kurulmamıştır, mahkemelerde kurulmuştur, mahkemeler eliyle tahkim edilmiştir, şimdi de mahkemeler üzerinden dönüştürülmektedir" diye konuştu.


Bu arada duruşmayı izlemeye gelenler, salona giremeyince dışarıda oturarak, duruşmanın bitmesini beklemeye devam ediyor.