KCK/TM'nin Şanlıurfa yapılanmasına ilişkin davaya Diyarbakır 5'inci Ağır Ceza Mahkemesi'nde devam edildi. 4'ü tutuklu 28 kişinin yargılandığı davanın bugünkü duruşmasına BDP Şanlıurfa Milletvekili İbrahim Ayhan'ın da aralarında bulunduğu 4 tutuklu sanık ve 1 tutuksuz sanık katılırken, 23 tutuksuz sanık katılmadı. Duruşmada savcı esas hakkında hazırladığı mütalaasını mahkeme heyetine sundu.

SAVCI: MİLLETVEKİLİ AYHAN KCK'NIN İL SÖZCÜSÜ

Mütalaada, BDP Şanlıurfa Milletvekili İbrahim Ayhan’ın, KCK Şanlıurfa İl yürütmesinde yer aldığı, KCK il sözcüsü olduğu, kentteki tüm KCK üyeleri ile irtibat halinde olup örgüsel çalışmaları kendisinin takip ettiği, ayrıca yapılan tüm korsan gösterileri örgütün eylemlerine dönüştürüp koordine ettiği iddia edildi. Kente gelen PKK terör örgütü mensuplarının cenaze törenlerinin propagandaya dönüştürülmesinde Milletvekili Ayhan’ın aktif rol aldığı ifade edilen mütalaada, Diyarbakır'daki KCK üyeleri ile koordineyi sağladığı kaydedildi. Savcı mütalaasında, KCK üyelerinin atanmaları ile ilgili görüşmeler yapan Ayhan’ın KCK yetkilisi olarak belediye ve belde yönetimlerine müdahale ettiğini vurguladı. Ayhan’ın 'Yasadışı terör örgütü üyesi olmak' suçunu işlediğini belirten savcı, 10 yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılmasını talep etti.

'TÜRKÇE SAVUNMA YAPMAYACAĞIM'

Savcının mütalaasına karşı söz verilen sanık İbrahim Ayhan Türkçe yaptığı konuşmada, "Ben başından beri Kürtçe savunma yapmak istediğimi belirttim. Ancak müsaade edilmedi. Yaklaşık 2 yıldır yargılanıyorum. Savunma yapmama imkan tanınmadı. Kürtçe dilinde savunma yapmak için tarafıma tercüman atanır ise savunmalarımı yapacağım. Aksi takdirde Türkçe olarak savunma yapmayacağım" dedi.

28 SANIK HAKKINDA CEZA İSTENDİ

Cumhuriyet Savcısı, sanıklardan Aynur Özak Şahin’in Şırnak’ın Uludere İlçesi’ndeki bombalama olayında yakınlarını kaybeden 17 yaşındaki Gülistan Encü’nün PKK’nın dağ kadrosuna gönderilmesinde sanıklar Adile Fidan, Azize Yağız, Sakine Kayran, Fatime Silgir ve Mensur Engin ile birlikte irtibatlı bir şekilde bilerek ve isteyerek yardımda bulunduğunu iddia etti. Sanık Şahin’in Gülistan Encü’nün evine gelerek örgüt propagandası yapıp örgütün kırsal alanına gitmesi için telkinde bulunarak Encü’yü Siverek İlçesine kadar getirdiği belirtilen mütalaada, sanığın 'Örgüte üye olmamakla birlikte örgüte bilerek ve isteyerek yardım etmek' suçundan cezalandırılması istendi. Savcı esas hakkındaki mütalaasında, 4’ü tutuklu 28 sanığın 'Terör örgütü üyesi olmak' ve 'Örgüte üye olmamakla birlikte örgüte bilerek ve isteyerek yardım etmek' suçlarından 3 yıldan 10 yıla kadar değişen hapis cezası ile cezalandırılmalarını talep etti.

Daha sonra kararını açıklayan mahkeme heyeti tutuklu sanıklar BDP Şanlıurfa Milletvekili İbrahim Ayhan ile Azize Yağız, Adle Fidan ve Mikail Gözek’in tutukluluk hallerinin devamına karar vererek duruşmayı erteledi.



FB(GG/COŞ)