Edirne Tabib Odası Lokali’nde 8 Mart Dünya Kadınlar Günü etkinlikleri kapsamında Halkların Demokratik Kongresi Kadın Meclisi’nin düzenlediği konferansa konuşmacı olarak BDP İstanbul Milletvekili Sebahat Tuncel katıldı. Türk bayrağı ve Atatürk posterinin bulunmadığı konferansta sözde devrim şehitleri için bir dakika saygı duruşunda bulunuldu. Konferansa 80 kadın, erkek ve çocuk katıldı.

KADINLAR İZLEYİCİ DEĞİL

Türkiye Futbol Federasyonu’nun futbol takımlarına verilen saha kapatma cezası yerine karşılaşmaları kadın ve çocukların izlemesini eleştiren Tuncel şunları söyledi:

“Spor alanı erkeklere yapılmış bir alan. Seyircisiz maç cezaları verildi. O cezalı maçlara kadınları gönderdiler. Bu çok ciddi bir zihniyet. Niye cezalı ? İzleyici gidemez ama kadınlar gidebilir. Çünkü kadınlar izleyici değil. Aslında kim değil, birey değil. Aslında kadınlar bunu iyi bir şeymiş gibi görüyor. Her gün medya bunu böyle ifade ediyor, kadınlar çocuklarıyla birlikte gitti diye. Şöyle bir karar olsa; Bir maçı sadece kadınlara açıyoruz. Bu çok anlamlı olur. Ama cezalı maça gitmesi bile erkek egemen yaklaşımın ya da futboldaki cinsiyetçiliğin nasıl bir durum olduğunu net ifade ediyor. Kabul edilebilir değil. Kadınların bunu reddetmesi lazımdı. Ama etmediler bunu meşrulaştırdılar.”

EŞCİNSELLERE DÜZENLEME YAPILSIN

Mobbingin daha çok kadın ve eşcinsellere uygulandığını belirten Tuncel, “Eşcinseller daha çoğunlukta iş bile bulanamıyor. Eşcinsellere karşı bir düzenleme yapılsın. Mesela trans bireyler daha çok öldürülüyor ve toplumda aile kavramı içerisinde yer edinemiyor. Eşcinselliği geçen dönem bir bakan sapkınlık olarak değerlendirmişti. Bu kadar vahim bir durum. Nereye başvuracak belli değil. Bu ciddi durumları çözmeyen ve cinsel, etnik ve inanç kimliğinden ayrımcılığa uğratmayan bir dönüşüme ihtiyaç var. O yüzden parlamentoda çoğunluğun diktası var” dedi. Konferansın ardından Tuncel Edirne'den ayrıldı.



FK(LK/AK)