Terör örgütü PKK'nın elebaşı Abdullah Öcalan’ın yakalanmasının yıl dönümünde Basmane Meydanı’nda toplanan BDP’liler, parti binalarına kadar yürümek istedi. Parti yöneticilerinin ardından BDP Muş Milletvekili Sırrı Sakık’ın da polisle yürümek için yaptığı görüşmeler sonuçsuz kaldı. Bunun üzerine Sakık, kamyonetin kasasına çıkarak yaklaşık 600 partiliye seslendi.

HADDİNİZİ BİLECEKSİNİZ

Yürümelerine izin verilmemesine tepki gösteren Sırrı Sakık, “Burada eğer AKP olsaydı, vali de, emniyet müdürü de, alay komutanı da hazırda beklerdi, aynı durum CHP ve MHP için de geçerli ancak bizlere izin verilmiyor. Biz efendilerinizin kölesi değiliz, haddinizi bileceksiniz" dedi. Güvenlik güçlerinin başlattığı operasyonları eleştiren Sırrı Sakık, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Daha geçen hafta genç bedenler, toprağa düştü. Bunların adı gerilla olur, asker olur, polis olur farketmez. Ne oldu Başbakan, ne oldu İçişleri Bakanı güvenlik politikalarınız ölümleri durdurdu mu? Tek kadın, tek erkek kalsa da zulme boyun eğmeyeceğiz. Bir parti 'asker yargılanmasın' diyor, diğeri MİT’i savunuyor. Bu ülke bunlardan ibaret değil. Bilim adamları, seçilmiş milletvekilleri, parti yöneticileri tutuklanıyor. Halka kim sahip çıkacak? Onlara da biz sahip çıkacağız.”

"FİDAN, OSLO İÇİN YARGILANMAMALI"

PKK ile devlet arasında Oslo’nun yanı sıra Süleymaniye’de, Avrupa’nın başka şehirlerinde ve Kandil’de de görüşmeler yapıldığını dile getiren Sırrı Sakık, “Kanın durması için bu görüşmeleri tekrar yapmak zorundasınız. 200 gündür Abddullah Öcalan’a tecrit uygulanıyor, buna son verilmeli. Abdullah Öcalan, 'Beni ailemden kimseyle görüştürmeyin' diyor, 'Bana Hakan Fidan’ı gönderin' diyor. 'Onunla görüşeyim' diyor. Oslo süreci devam etmeli. Eski MİT yöneticileri milyon dolarlık evlerde kalıyorlar. Eğer Oslo görüşmeleri nedeniyle MİT yöneticileri yargılanıyorsa bu doğru değil. Başka suça karışmışlarsa yargılayın, ama kurtarmak içinde kişiye özel kanun çıkartılmasına karşıyız” diye konuştu.

"BAHAR GELİYOR, YÜREĞİMİZ AĞZIMIZDA"

Binlerce kişinin KCK adı altında yargılandığını da söyleyen Sakık, “AKP ve CHP, özel mahkemeleri kaldırmalıdır. Bunlar bir gün döner sizi de bulur. Eskiden Genelkurmay başkanları daha çok ceza istiyorlardı, şimdi ne oldu? İlker Başbuğ, cezaevinde. Özel Yetkili Mahkemeler onların da adamlarını yargılamaya başladı. Bu mahkemeler kaldırılmalı, kararları yok hükmünde kabul edilmeli. Ancak o zaman kan ve şiddet durur. İşte bahar geliyor, yüreğimiz ağzımızda. Onların çocukları ölmüyor, Anadolu’nun fakir ailelerinin çocukları bedel ödüyor. Yeniden diyalog sürecini başlatmak ne zarar verir? Güvenlik anlayışından vazgeçin tek yol barış ve diyalogdur” dedi.

Sırrı Sakık ve parti yöneticileri basın açıklamasının ardından il binasına kadar yürüdükten sonra dağıldı. Sakık da, bir süre il binasında görüşmeler yaptıktan sonra kentten ayrıldı.