Antalya’da BDP’nin nevruz kutlaması, partinin Kepez ilçe binasının bulunduğu Mehmet Atay Caddesi üzerinde gerçekleşti. Miting öncesi ilçe binasına gelen BDP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan, kutlamalara izin vermeyeceğini açıklayan polisle konuşmak üzere makam otomobiliyle kutlamalar için ilan edilen Kepez Spor Tesisleri önündeki alana geçti. Polisin izin vermeyeceğini yinelemesi üzerine BDP'liler Kepez ilçe binasının önünü araç trafiğine kapatılarak, kutlama burada yapıldı.

Çoğunluğunu kadın ve çocukların oluşturduğu yaklaşık 1500 kişinin katıldığı kutlamaları polis uzaktan seyretti. Kepez ilçe binasına yaklaşık 500 metre uzaklıkta çevik kuvvet polisleri yığınak yaptı. Kutlamaların yapıldığı cadde polis helikopteri tarafından da havadan izlendi. Kutlamalar sırasında çocuklar araç lastiklerini ateşe verdi, 500 metre uzaktaki polis barikatını taşladı. Antalya Emniyet Müdürü Ali Yılmaz da bölgeye gelerek alınan önlemleri dürbünle uzaktan izledi.

ÇEVREDEKİ EVLERDEN TÜRK BAYRAĞI ASILDI

Yasadışı terör örgütü PKK ve elebaşı Abdullah Öcalan lehine sloganların atıldığı, kürsü haline getirilen kamyon kasasına Öcalan fotoğrafının asıldığı BDP’nin nevruz kutlamalarında, sarı-kırmızı-yeşil renkteki dev bayrak ilçe başkanlığının bulunduğu binadan sarkıtıldı. Kutlamalar sırasında civardaki birkaç evin balkonuna Türk bayrağı asılması dikkati çekti.

NEVRUZ ATEŞİNİ YAKTI

Kutlamalarda saat 13.00 sıralarında kürsüye çıkan BDP Milletvekili Kaplan, kalabalığa karanfiller atarken, konuşmasından önce caddede nevruz ateşini yaktı. Kaplan, Kürtçe ve Türkçe selamlayarak başladığı konuşmasında nevruzu bütün halkların bayramı olarak kutladıklarını söyledi. Kaplan, “Nevruzu hangi ahmak siyasetçi yasaklamaya kalkar. Kendisi kimse bilmelidir ki, padişah değil, şah değil olsa olsa Dehak olur” diye konuştu.

BDP’nin 15 gün öncesinden ilan ettiği kutlama programları yasaklanırken Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın bir hafta süren program açıkladığını, Eyüp Belediyesi’nin dün kutlamalar gerçekleştirdiğini ve Çırağan Sarayı’nda bakanların katılımıyla kutlamalar gerçekleştirildiğini belirten Hasip Kaplan, “Ananız güzel mi, sizin ananız güzel mi?” dedi.

‘ACAYİP MAHLUKAT’

AK Parti’nin 10 yıllık iktidar süreci boyunca usta olduğu konuların soyma, kapatma ve saldırma olduğunu iddia eden Kaplan, “Ak Partililer Türk değildir. Acayip mahlukat. Acayiptir onlar. Türk olsalar derlerdi ki; nNevruzu kutlamamız gerekir” diye konuştu.

Türki Cumhuriyetlerde nevruzun resmi bayram olarak birkaç günlük programlarla kutlandığını belirten Kaplan, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin’e yönelik eleştirilerini şöyle sıraladı:

“Ama sende zulüm. Zalim misin Dehak mısın? Nedir bu saldırganlığınızın sebebi? Eğer sultanım diyorsanız, sultan nevruzlarından haberin yok mu? Öyle bir İçişleri Bakanın var ki, mal gibi, mal gibi mal. İstanbul’u, Diyarbakır’ı ateşe veriyor. Gaz bombaları yağdırıyor. İnsanlarımızı öldürüyor. Halkımızı polisle karşı karşıya getiriyor. Ama kendisi orada oturuyor, çocuklarına gemicik alıyor.”

Başbakan Erdoğan’ı Don Kişot’a benzeten ve ‘dünyayı kurtaracağım iddiasıyla yel değirmenleriyle savaştığını' söyleyen Kaplan, “Hangi akılla nevruzu yasakladın? İnsanda zerre kadar akıl olsa halkın bayramında halka saldırır mı?” dedi.

Diyarbakır’da yasaklamalara rağmen Kürt halkının nevruzu meydanlarda kutladığını belirten Milletvekili Kaplan, “Amed’de (Diyarbakır) meydanları yasaklayacak lider daha anasının karnından doğmadı” dedi. Kaplan, eleştirilerini İçişleri Bakanı Şahin’e yönelterek, “Normal demokrasilerde tuvalet bekçisi bile yapmazlar” ifadesinde bulundu.

KCK davası kapsamında tutuklu yargılanan Prof.Dr. Büşra Erşanlı ve yayıncı Ragıp Zarakolu hakkında hazırlanan savcılık iddianamesini de eleştiren BDP Milletvekili Kaplan, “Erşanlı ve Zarakoyu’ya terörist diyenlerin terörist olduğunu, devlet terörü olduğunu ispatlayacağız” dedi.

Antalya’da BDP’nin nevruz kutlamaları, Mehmet Atay Caddesi’nde Kürtçe türküler ve halaylar eşliğinde sona erdi.