Nusaybin'de BDP ilçe teşkilatı tarafından Mitanni Kültür Merkezi bahçesinde '8 Mart Dünya Kadınlar Günü' etkinliği yapıldı. Etkinlik nedeniyle polis sıkı önlemler alırken, ilçe girişinde araçlar durdurulup içindekiler üzerinde kimlik kontrolü yapıldı. BDP Genel Başkan Yardımcısı ve Siirt Milletvekili Gültan Kışanak, Diyarbakır Milletvekili Nursel Aydoğan, Batman Milletvekili Ayla Akat Ata ile kadınlar katıldığı etkinliğin yapıldığı alana kendilerini yakan Rahşan Demirel ile Evrim Demir'in posterleri asıldı. Miting alanında, yöresel giysili kadınlar, 'Ocalan'a özgürlük, soykırıma son' yazılı pankart açıp, 'Selam selam İmralı'ya bin selam', 'Sayın Öcalan', 'Yaşasın başkan Apo', 'Kadın, yaşam özgürlük' şeklinde slogan attı.

Kürtçe konuşan BDP Batman Milletvekili Ayla Akat Ata, Kürt kadınlarının eşitlik ve özgürlük istediğini söyledi. Ata, "Biz özgürleşmeyene kadar mücadelemiz sürecektir. Birçok kadın arkadaşımız bu uğurda şehit düştü. Şehit düşen arkadaşlarımız her zaman yolumuzu aydınlatacaktır. 7 ay boyunca sayın Öcalan üzerinde tecrit uygulanmaktadır. Biz bu tecridi kabul etmiyoruz. Kürt halkı sayın Öcalan'ın özgürlüğünü kendi özgürlüğü görüyor" dedi.

BDP Diyarbakır Milletvekili Nursel Aydoğan de, her yıl olduğu gibi bu yıl da 8 Mart'ta alanlarda olduklarını, 'Sokağa çıkacak tek insan bulamayacaksınız' diyenlere atıfta bulundu. Aydoğan, "Bu yıl 8 Mart'ta kimlikleri, anadilleri, tecrite hayır demek için, siyasi soykırıma dur demek için kadınların özgürlüğü için ve Kürt sorunun çözümü için sayın Öcalan özgür olana kadar alanlarda, meydanlarda olacağız. Direnişimizi devam edeceğiz" dedi.

BDP Genel Başkan Yardımcısı Gülten Kışanak, yoğun yağmura rağmen alanı dolduran kadınları kutladığını belirterek, erkek egemenlikli sistem karşısında hep beraber mücadele ettiklerini ifade etti. "Kürt kadınlarının özgürlük yolunu açan sayın Öcalan'a binlerce selam" diyerek konuşmasına başlayan Kışanak, "Kürt kadınları meydanlarda serhıldanların (isyan-başkaldırı) en önünde yer alıyorlar. Kürt kadınları serhıldanların direnişi oldular. Selam olsun direnen kadınlara. Sayın Öcalan, direnen Kürt kadınlarının en güçlü yoldaşıdır. Bize güç veren, bize direniş veriyor. Biz kadınlar her türlü zorbalığa karşı an azadi an azadi (ya özgürlük ya özgürlük) diyoruz" dedi.

Milletvekilleri ve alanda toplanan kadınlar, mitingin ardından Mitanni Kültür Merkezi önünden BDP Nusaybin ilçe örgütünde açlık grevine girenlere destek vermek için yürüyüşe geçti. Çağçağ Caddesi üzerinde kadınları durduran polis, yürüyüşlerine izin vermedi. Kadınlar da ara sokaklara dağılarak, açlık grevinin yapıldığı ilçe binasına gitti.



MAB(GG/İD)