BDP tarafından Abdullah Öcalan'ın Suriye'den çıkarılışının yıl dönümü olan 9 Ekim dolayısıyla yürüyüş düzenlendi. BDP İl Başkanlığı çadırı önünde başlayan yürüyüşe BDP Van Milletvekili Nazmi Gür, Van Belediye Başkan Vekili Sabri Abi, BDP İl Başkanı Yakup Ataş, Tuyad-Der Van Şube Başkanı Filiz Aslan BDP İl yönetimi ve yaklaşık 500 kişi katıldı. Yoğun güvenlik önlemlerinin alındığı yürüyüşe katılanlar sloganlar atarak Cumhuriyet Caddesi'ndeki Sanat Sokağı'nda basın açıklaması yaptı. Açıklamayı okuyan Tuyad-Der Van Şube Başkanı Filiz Aslan, Öcalan'ın Suriye'den çıkarılışının Türkiye'nin zor bir sürece girmesine neden olduğunu girdiğini söyledi. Aslan, şöyle dedi:

"Bu zor sürecin ardından yapılan haksızlıklarla Sayın Abdullah Öcalan ağır ve haksız bir tecrit altına alınmıştır. Biz barışı arzuluyoruz. Bu savaşın kimseye yaramadığı açıkça görülmektedir. Barış için Kürt halkının muhattap olarak belirlediği Abdullah Öcalan üzerindeki tecrit kaldırılmalı ve müzakereler başlamalıdır."

BDP Van Milletvekili Nazmi Gür ise Abdullah Öcalan'a yapılanan uluslararası bir komplonun aslında Türkiye ve Türkiye halklarına kurulmuş olduğunu söyledi. Gür, şöyle devam etti:

"Dönemin Başbakanı rahmetli Sayın Bülent Ecevit, Sayın Öcalan’ın Türkiye’ye neden teslim edildiğini anlamadığını açıkça söylemiştir. Bu da gösteriyor ki bu komplonun asıl hedefi her ne kadar Kürtler ve Sayın Öcalan ise aynı zamanda Türkiye’nin aydınlık geleceğine kurulan bir komplodur. Bunu Ecevit ve ondan önceki hükümetler de anlamadı. On yıldır Türkiye’de iktidar olan hükümette anlamamaktadır."



MÇ(FE/İD)