Sivas'a giderken Yozgat'ın Sorgun İlçesi'nde partisinin ilçe binasında gazetecilere açıklamada bulunan BBP Genel Başkanı Mustafa Destici, ÖYM'lerin kaldırılması ile ilgili olarak, hükümetler ile yargının millet ve ülke için var olduğunu kaydederek, "Hiçbir siyasi parti, iktidar; kendi menfaatini, kendi varlığını, devletin, milletin ve ülkenin varlığının üstüne, önüne koyamaz" dedi. Özel yetkili mahkemelerin kaldırılmaması konusunda en net duran parti olduklarını söyleyen Destici şöyle devam etti:

"Özel yetkili mahkemelerinin kaldırılması demek, bugüne kadarki dava süreci devam eden ve ne olduğu belli olmayan hadiselerin aydınlatılmasının önünü kapatmak demektir. İşte Madımak hadisesi. 19 yıl olmuş, hala konuşuluyor. Biz bu tür olayların araştırılması ve netleştirilmesini istiyoruz. Biz orada çok farklı olayların olduğunu düşünüyoruz. Çok farklı kişilerin bu işte parmağı olduğuna inanıyoruz. Dolayısıyla bu tür olayların aydınlatılmasını en çok bizler istiyoruz. Burada en çok damgayı kime vuruyorlar. Milliyetçi, maneviyatçı ve muhafazakar kesimlere vuruyorlar. Yani Sivas'ta ölen 37 insanın, Sivas'ın milliyetçi, maneviyatçı ve muhafazakar düşünceye sahip insanları öldürüldü. Biz bu olayların bir an önce aydınlatılmasını istiyoruz. İşte bunun için Özel Yetkili Mahkemeler şart. Özellikle KCK'ya karşı, terör örgütüne karşı yürütülen operasyonlar var."

HÜKÜMETİN KENDİNİ GARANTİYE ALMA DÜZENLEMESİ

Özel yetkili mahkemelerin yeni sivil demokratik anayasa yapılana kadar mutlaka korunmasını gerektiğinin altını çizen Destici, "Şu anda özel yetkili mahkemeler kaldırıldı. Yerine bölgelerde kurulacak ihtisas mahkemeleri bakacak dendi. Bakalım uygulama nasıl olacak. İnşallah bu düzenleme dediğim gibi hükümetin kendini garantiye alma düzenlemesi değildir. Çünkü hükümetler de, yargı da millet için, ülke için vardır. Ülke ve millet menfaatleri öne konularak yasa yapılmalıdır. Bunlara uygun olarak hiçbir siyasi parti, hiçbir iktidar kendi menfaatini, kendi varlığını devletin, milletin ve ülkenin varlığını üstüne ve önüne koyamaz" diye konuştu.

TOKİ DERE YATAKLARINA EVLER YAPIYOR

Samsun'da sel felaketi sonucu 8 insanın yaşamını yitirmesinden büyük üzüntü duyduklarını ifade eden Destici, Türkiye'de insan canına değer vererek gerekli çalışmaların yerine getirilmediğini söyleyerek şöyle konuştu:

"Düşünün ki sizin TOKİ'niz yeni bir bina yapıyor ve dere içerisine yapıyor. Neticede büyük bir yağmur yağışında sel felaketi ile karşı karşıya kalacağı ortada. Neden bunlar önceden düşünülmez. Avrupa ve dünyanın diğer ülkelerinde yüzde bir ihtimali bile insanlar düşünülerek ona göre önlem alıyorlar. Ancak malasef Türkiye'de TOKİ dere yataklarına evler yapıyor. İşte havaalanı yapılırken, sisin çöktüğü yere yapılıyor veya ters rüzgar yönüne yapılıyor, ya da iki pist arasına yapılırken uluslararası ölçü konulmuyor. Neticede yapılmadan birçok sorunlarla karşı karşıya kalınıyor."



HY(AY/AK)