KÜRTÇE TALEBİNİ TÜRKÇE YAZILI DİLEKÇE İLE İSTEDİ-


Davanın sanıklarından Erol Şen, savunmasını Kürtçe yapmak için talepte bulundu. Kürtçe talebini içeren bir dilekçe hazırlayan sanık Şen’in dilekçesinin Türkçe yazılı olması dikkat çekti. Şen’in Türkçe yazılı dilekçesini okumasının ardından, mahkemenin üye hakimi Muzaffer İren, sanığa “Elindeki metin Kürtçe olsaydı okuyamazdınız" dedi.


Mahkeme heyeti sanığın Türkçe bildiğini belirterek, kanunda ‘meramını anlatacak ölçüde Türkçe bilmiyorsa’ ibaresine vurgu yaptı ve Kürtçe talebini reddetti. Mahkeme Başkanı Mehmet Ekinci, sanık Şen’e terör örgütü üyesi olup olmadığını sordu. Bu soruya Kürtçe cevap veren Şen, “Cevap vermiyorum. Savunmamı ana dilimde yapmak istiyorum" dedi.


Bu sırada Şen’in avukatı Hüseyin Boğatekin ile Başkan Ekinci arasında kısa bir tartışma yaşandı. Boğatekin, müvekkilinin baskı altında tutulduğunu söyleyerek, savunmasını anadilinde yapabilmesi gerektiğini ifade etti. Başkan Ekinci ise, “Söz vermedim. Konuşmanıza izin vermiyorum" diyerek Boğatekin’in susmasını istedi.


AVUKAT ŞEKER: “BİZİ HOR GÖRMEYİN"


Avukat Boğatekin’in ardından avukat Emine Şeker söz aldı. Mahkemenin üye hakimi Muzaffer İren’in Kürtçe talebi sırasındaki tavrından rahatsızlık duyduğunu dile getiren avukat Şeker’e, mahkeme başkanı Ekinci, “Avukat hanım boşverin bunu. Savunmanızı yapın" diye uyardı. Buna tepki gösteren avukat Şeker, “Beni dinlemenizi istiyorum. Sizinle konuşmak istiyorum. Kürt yazar bir kitap yazmış. Size de tavsiye ediyorum. Beni yanlış anlamayın lütfen. Lütfen bizi artık hor görmeyin" dedi.


ÜYE HAKİM: “BEN DE URFALIYIM"


Mahkeme başkanı Ekinci, “Nereden çıkarıyorsunuz hor gördüğümüzü" diye yanıt verdi. Avukat Şeker, üye hakim Muzaffer İren’in tavrının hoş olmadığını belirtti. Bunun üzerine üye hakim İren, "Ben sanığın yazdığı dilekçenin Türkçe olduğunu söyledim. 'Türkçe’yi ayrıntılı biliyor.' dedim. Ben de Urfalı'yım. Söylediğimiz farklı bir şey yok" dedi. Sanıklar hakkında, ‘üzerlerine atılı suçların vasıf ve mahiyeti ile mevcut delil durumu’ gerekçesiyle tutukluluk halinin devamına karar veren mahkeme, duruşmayı erteledi.


(BB)