Dr. Murat Türkyılmaz, pek çok şekerlemenin glikoz, früktoz, mısır şurubu gibi kimyasal tatlandırıcılar içerdiğini belirtti. Dr. Türkyılmaz, bu kimyasal içerikli gıdaların tüketiminin artmasıyla ve özellikle bayram şekerleri, çikolata, tatlı gibi ürünlerinin fazla tüketilmesiyle diyabet hastaları başta olmak üzere birçok kişinin olumsuz etkilenebileceğini söyledi.

Yüksek kalori içeren tatlıların obezite problemi olanlar için de tehlike arz ettiğini vurgulayan Dr. Türkyılmaz, "Bayramın yaz aylarına denk gelmesi bizlere alternatif tatlı tüketimi sundu. Şekerlemeler yerine yaz meyvelerinin tercih edilmesinin diyabet ve obezite hastalarımızın yararına olacağını belirtmek istiyorum. Eğer mutlaka tüketilecek veya ikram edilecekse şekerleme seçimi yaparken etiket bilgilerine bakılması, paketin yırtık, aşınmış olmaması ve son tüketim tarihi belli olan ürünlerin tercih edilmesi gerektiğini vatandaşlarımıza söylemek istiyorum" dedi.

BAYRAMIN İLK GÜNÜ ÖNEMLİ

30 gün oruç tutanların bayramla birlikte beslenme düzenlerinin tekrar değişeceğini hatırlatan Manisa İl Sağlık Müdürü Dr. Murat Türkyılmaz, "Öğün sayımız artacak ve oruçlu olmamanın verdiği istekle her şeyden yeme içme sonucunda başta mide-bağırsak sistemi hastalıkları olmak üzere, şişkinlik, hazımsızlık, kan şekeri dengemizin değişmesi ve tansiyon problemleri yaşanabilir. Bayramın ilk günü bu nedenle çok önemli. Aniden beslenme düzenimizi değiştirmemek ve özellikle tatlı gıdalara yüklenmemek gerekir" diye konuştu.

BAYRAMLAŞMAK İÇİN YÜRÜYÜN

Dr. Türkyılmaz, bayramda vatandaşlara kısa mesafeler için yürümeleri önerisinde de bulundu. Dr. Türkyılmaz, "Çok uzun olmayan mesafelerde ve içerisinde olduğumuz bu yaz günlerinde bizlere çok su kaybettirmeyecek bayram ziyaretlerine yaya gidilmesini öneriyoruz. Bu yürüyüşlerle bayramda fazladan alınan kalorileri de yakma fırsatımız olacak" dedi.



MHÖ(AÖ/CK)