BDP'li Belediye Başkanları Diyarbakır'ın merkez Bağlar İlçe Belediyesi'nde bir araya geldi. Cezaevlerinde süren açlık grevlerini değerlendiren Belediye Başkanları, İl Genel Meclis Üyeleri ve Belediye Meclis üyeleri ortak deklerasyon yayımladı. 93 Belediye Başkanı ve 9 İl Genel Meclis Başkanı'nın imza attığı deklerasyonu Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir okudu. Baydemir, "Haksız ve hukuka aykırı olarak cezaevinde tutulan binlerce siyasi rehine, 3 temel taleple bedenlerini ölüme yatırmıştır. Grevdekilerin talebi bizim de talebimizdir" dedi.

5 MİLLETVEKİLİ DAHA AÇLIK GREVİNE BAŞLADI

Diyarbakır Demokratik Toplum Kongresi binasında Diyarbakır Miletvekili Emine Ayna ile Van miletvekili Özdal Üçer'in açlık grevi üçüncü gününe girerken 5 milletvekili daha açlık grevine başladıklarını duyurdu. DTK il binasında Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir, DTK Genel Başkan yardımcısı Bağımsız Van milletvekili Aysel Tuğluk ve Hakkari Miletvekili Adil Kurt ile birlikte basın toplantısı düzenleyen BDP Genel Başkan Yardımcısı Gültan Kışanak, açlık grevleri 60'ıncı gününe girerken hükümetten adım atılmadığı için kendisi ile birlikte Aysel Tuğluk, Sırrı Süreyya Önder, Sabahat Tuncer, Adil Kurt'un da açlık grevine bugünden itibarden süresiz ve dönüşümsüz açlık gervine başladığını açıkladı. 

Kışanak, 'Tutsak' olarak nitelendirdiği cezaevindeki tutuklu veya hükümlülerin bedel ödemesini istemediklerini, eylemlerine sonuna kadar saygılı olduklarını anlatırken, şöyle dedi:

 "Herkesin de bu fedaice duruşa saygılı davranması gerekiyor. Bu talepler bizim taleplerimiz, bu direniş bizim direnişimizdir. Biz bugün burada süresiz açlık grevine başlayan milletvekili ve belediye başkanı arkadaşımızla birlikte şu çağrıyı yapıyoruz. Bülent Arınç’ın yaptığı açıklamalar sonucu beklenti havası oluştu. Umudumuzu yitirmedik. Ancak, çözüm olsun diye beklemek iyi bir şey değil. Tamamı açlık grevine katılmak ceza evlerinde yükselen bu çığlığa katılmak için ısrarlı oldular. Belediye başkanlarımız da bu direnişin içerisinde yer almak istediklerini söyledi. Tartışmalar sonucunda arkadaşlarımızı ikna ederek tamamının açlık grevine girmesine gerek olmadığını belirttik. Temsili grupla bu sorumluğu hepsinin adına yürütüyoruz. Tüm belediyeler adına büyükşehir belediye başkanı Osman Baydemir ile birlikte süresiz dönüşümsüz açlık grevine başlıyoruz. Tutsakların talebi bizim de talebimizdir. Sonuna kadar yürümeye kararlıyız."

FİLİSTİN'DE DEMOKRAT KÜRDİSTAN'DA FAŞİST OLUNMAZ

DTK Genel Başkan Yardımcısı Van Bağımsız Milletvekili Aysel Tuğluk ise, Kürt halkının direnerek kazandığını, açlık grevinin şantaj değil, siyasal protesto, hak arama mücadelesinde son merhale olduğunu söyledi. Tuğluk, "Demokrasi herkes için geçerlidir. Riyakarlık kaldırmaz. 'Ama'sız, 'fakat'sız tüm yurttaşları kapsar. i’ilistinde demokrat Kürdistan’da faşist olunmaz" dedi.

Diyarbakır Büyükşehir belediye Başkanı Osman Baydemir ise özgürlük, adaletten yana  taraf olduğu için burada bulunduğunu ifade ederek, "Zalimle aramıza mesafe koymanın vakti gelmiştir" dedi.

Açlık grevlerine destek vermek amacıyla Diyarbakırk'daki Kamu Emekçileri Sendikası Konfederasyonu üyeleri ise Ofis semtinde bir araya gelerek basın açıklaması yaptı. Polisin geniş güvenlik önlemleri aldığı basın açıklamasından sonra polis çemberini yararak DTK il binasına doğru koşmaya başlayan KESK'lileri poliste koşarak takip etti. KESK üyeleri ile bazıkişiler DTK binasında açlık grevine başlayan milletvekillerini ziyaret etti.