Kürt siyasi parti, sivil toplum kuruluşlarını biraraya getiren 'Kollektif Akılla Birlik' toplantılarına Diyarbakır'da devam edildi. Bugünkü toplantıya BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, yardımcısı Gültan Kışanak, Mardin Bağımsız Milletvekili ve DTK Genel Başkanı Ahmet Türk, Van Bağımsız Milletvekili Aysel Tuğluk, Hak-Par Genel Başkanı Bayram Bozyel, KADEP Genel Başkan Yardımcısı Lütfi Baksi, Dicle Fırat Girişimi'nden Muhiyettin Batmanlı, Sinan Çiftyürek, Sıtkı Zilan, Fuat Önen, Feridun Yazar, İrfan Açıkgöz gibi 50'nin üstünde Kürt siyasetçi ve akademisyen katıldı.

Toplantının çağrıcıları adına Kürtçe konuşan Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir, toplantının Kürt halkının tarihinde çok büyük bir yere sahip olmasını umduğunu söyledi.

'KÜRTLERİN BİRLİĞİ ONURLU BARIŞIN TEMİNATI OLACAKTIR'

Baydemir, geçmişe bakıldığında Kürtlerin birliğini sağlayamadığını ve bundan ne kadar zararlı çıkıldığının görüldüğünü anlattı. Baydemir, şöyle konuştu

"Eğer bugün birlik sağlanamazsa, geleceğin de nasıl olacağını görmek için geçmişe bakmamız gerekir. Çağrıcılar olarak bu toplantıdan çıkacak sonuçtan çok umutluyuz. Her şeyden önce Kürtlerin kendi aralarında sağlayacağı birlik Türk, Fars ve Arap halklarının zararına olmayacaktır. Kürtlerin, onurlu bir barışın teminatı olacaktır. Bu birlik ve bu toplantı tüm halkların yararına olacaktır. Birliğin sağlanamayışının en temel sonuçlarından bir tanesi bölgemize bomba yağdırılması değil midir? Cezaevinde bulunan çocuklarımızın tecavüze uğraması, bizim birliği sağlayamayışımızdan değil midir? Bütün olumsuzlukların kaynağında birlik olamayışımız yatıyor. Biz birlik olsaydık bu işkence ve kötü muameleye maruz kalır mıydık? Umuyorum ki bu toplantı böylesi sorulara yanıt olur. Toplumsal ve kolektif bir akılla herkes kendi savunduğu düşünceler çerçevesinde dostane bir dille birbirine saygı duyarak düşüncelerini dile getirip paylaşmalı."

Toplantı daha sonra basına kapalı olarak devam etti