Diyarbakır'daki siyasi parti ve sivil toplum örgütleri tarafından 1 Eylül Dünya Barış Günü nedeniyle İstasyon meydanında saat 16.00'da düzenlenen ve 3 saat süren 'Demokratik Çözüm ve Müzakere' mitingine yaklaşık 15 bin kişi katıldı. Olağanüstü önemlerin alındığı mitingte açılan pankart, döviz ve flamalarla alanda renkli görüntüler oluştu. Sahnenin arkasında 'Onurlu bir barış için demokratik çözüm ve müzakere' yazılı dev pankartın dikkat çektiği mitingde, 'Kürt halkının safı belli ya sizin?', 'Çatışma değil müzakere, ölüm değil müzakere', 'Tecride, operasyona, savaşa karşı barış hemen şimdi', '1 Eylül Dünya Barış Günü Roboski katliamı ile yüzleşme günüdür', 'Askeri ve siyası operasyonlara son' yazılı pankartlar açıldı. Uludere'de yaşamını yitirenler, tutuklu Kürt siyasetçiler fotoğrafları da mitingde açıldı. PKK Flamaları, Abdullah Öcalan posterleri ve Irak Federe Kürt Bölgesinde kullanılan Kürt bayrağının açıldığı miting, demokrasi mücadelesinde yaşamını yitirenler anısına yapılan saygı duruşu ile başladı.

BAYDEMİR: KÜRT HALKI MUTLAKA STATÜ SAHİBİ OLACAK

Miting'te konuşan Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir, barış için zamanın giderek daraldığını belirterek, "Ankara bilsin ki, Tahran bilsin ki, Şam bilsin ki barış için zaman daralıyor. 21'nci yüzyılda hiçbir halk statüsüz kalmayacaktır. Kürt halkı da mutlaka ama mutlaka statü sahibi olacaktır. Güney Kürdistan'da olduğu gibi burada da Kürt halkı statüsüne kavuşacaktır. Asker ölümü, gerilla ölümü, tecrit çözüm değildir. Çözüm müzakeredir, diyalogdur, Kürt halkının statüsünü tanımaktır. Kürt anneleri her zaman barışı haykırıyor. Askerler için bizim de evladımız diyor. Asker ailelerine ricam şudur. Sizde gerilla bizim evladımız derseniz barışın kapısı açılmış olacaktır" dedi. MİLETVEKİLİ AYDOĞAN: "SAFIMIZ ÖZGÜRLÜK MÜCADELESİNİN YANI"

BDP Diyarbakır Milletvekili Nursel Aydoğan ise, Diyarbakır'da barış demenin Kürt sorununun çözümü anlamını taşıdığını belirterek, "Kürt halkına özgürlük, Sayın Öcalan'a özgürlük demektir. Başbakan televizyon kanallarında 'Kürt sorunu yoktur' dedi, 'Herkes safını belirlesin' dedi. PKK devrimci operasyon başlattığını söyledi. Ey başbakan, ey AKP'liler! Buradan size sesleniyorum. Bizim safımız o gün değil, çoktan bellidir. Safımız bugün İstasyon Meydanı'dır, ezilenlerin yanıdır, Kürt halkının yanıdır, Kürt özgürlük mücadelesinin yanıdır, Roboskili ailelerin yanıdır. Biz safımızı belirledik, siz safınızı belirleyin. Kürt sorununu çözmek istiyorsan adres bellidir. Başka çözüm yolu olsa söyleriz. Bu sorunu çözmek istiyorsan masanın bir başına Sayın Öcalan'ı diğer başına da devleti koyacaksın. Sorun ancak bu şekilde çözülür" diye kaydetti.

Miting, olaysız bir şekilde sona erdi.

 

FB,SS (RY/RT)