Diyarbakır Belediye Başkanı Osman Baydemir, cezaevlerinde bulunan PKK'lı tutuklu ve hükümlülerin Abdullah Öcalan'ın durumuna dikkat çekmek ve ana dilde eğitim için başlattıkları süresiz dönüşümsüz açlık grevi ile ilgili görüşlerini Twitter'dan paylaştı. Baydemir, "Ey Türk halkı" diye başladığı twit'te, şunları yazdı:

"Tasada, acıda, göz yaşında ortaklaşma olmazsa, sevinçte de ortaklık olmaz. İşte o zaman bölünmüş olururuz. Açlık grevi bir vicdan hareketidir, vicdandan vicdanlara sesleniştir. Ancak, medeni toplumlarda duyulur ve yansımasını bulur. Vicdan medeniyettir, vicdan insan olmaktır, vicdan imanın olmazsa olmazıdır. Vicdanı iktidarına satan bir yönetimden ve ona destek olan seçmenlerinden vicdani ve insani bir duyarlılık beklememeliyiz. İşte böylesi bir ülkede insanların açlık greviyle bedenini ölüme yatırmasına vicdanım elvermiyor."

Baydemir, dün akşam oynanan Macaristan-Türkiye milli maçına da göndermede bulunarak, şöyle devam etti:

"Bana dilediğiniz hakareti yapın. Artık Türkiye toplumunun çoğunluğunun, Kürt halkının haklı davasına vicdanla yaklaşacağına inanmıyorum. En nihayetinde ateş düştüğü yeri yakıyor. Çoğunluk ise, futbol maçı izliyor."

'Sivil itaatsizlik' eylemlerine inandığını ve açlık grevindeki insanlara saygı duyduğunu ifade eden Osman Baydemir, şöyle devam etti:

"Ancak Türkiye bunu anlayacak bir ülke değil. Türkiye toplumunun çoğunluğunun vicdanı açlık grevinden etkilenseydi, hayata dünüş adıyla cezaevlerinde katliam yapılmazdı. Benim çağrım ve ricam, ölüm yaşanmadan ve vücutta kalıcı hasar olmadan açlık grevi hemen sonlandırımalıdır. Vicdanı olan bir ülkede bu çağrıyı benim değil, Cumhurbaşkanının veya Meclis Başkanının yapması gerekirdi."



FA(GG/İD)