20 Mart'ta Batman'da nevruz öncesi yapılan gösteriler sırasında, Mardin Bağımsız Milletvekili ve Demokratik Topluk Kongresi Başkanı Ahmet Türk'ün de yumruklu saldırıya uğramasını değerlendiren Batman Valisi Ahmet Turhan, politikacılarla polemiğe girmeyeceğini söyledi.

İÇİŞLERİ BAKANLIĞINDAN 5 KİŞİLİK MÜFETİŞ BEKLENİYOR

Gündeminde, aş, iş, huzur ve eğitim ile hizmet sorunlarının olduğunu belirten Vali Turhan, "Gündemimizde şehrin diğer sorunları da var. Aş, iş, eğitim ve huzurlu bir şehir. Benim siyasetçiyle aşık atacak halim yok. Milletvekili Ahmet Türk'e yönelik olayla ilgili İçişleri Bakanlığı'ndan müfettiş bekliyoruz. Bugün yarın beklediğimiz müfettişler beş kişilik komisyonla tüm görüntüleri kare kare inceleyecek. Sadece milletvekili Türk'e değil, olaylarda vatandaşa silah çeken, tekme atan ve agresif davranan polis memurları hakkında da soruşturma açılacak. O gün Batman'da görevli bin 600 memurumuzun dışında 200 görevli de çevre illerden gelmişti. Özellikle milletvekillerinin korunmasına yönelik önlemlerimiz var. Bir milletvekilinin saldırıya uğraması bizim de zaafımız olur. Fakat hata yapan memur varsa da sonucuna katlanacaktır" dedi.

SAVCILIK DA OLAYI ARAŞTIRIYOR

İçişleri Bakanlığı müfettişlerinin yanı sıra Cumhuriyet Başsavcılığı'nın da Ahmet Türk'e saldırı olayını çok yönlü araştırdığını ifade eden Vali Turhan, "Bu olay artık adli bir sürecin sorumluluğunda. Olayın kapatılması söz konusu değil. Ben kimseyi 'yalancı' konumuna düşürmedim. O anda çekilen beş saatlik görüntüleri kare kare inceledim. Saldırıya yönelik her hangi bir görüntüye rastlamadığımızı açıkladık. Elinde görüntü bulunanların bize başvurmalarıyla olayın çabuk aydınlanabileceğine işaret ettik. Burada kimsenin bu meselenin üzerini kapattığı yok. Artık hata yapanın yanına kar kalmıyor" diye konuştu.

KÜRTÇE BİLEN POLİSLER TAŞLANDI

Olayların yaşandığı günde görev yapan bin 800'den 600'ünün Kürtçe bildiğini hatırlatan Vali Turhan, başlarına taş isabet eden memurlardan çoğunun da bu Kürtçe bilenler olduğunu anlatarak, şöyle konuştu:

"O gün görev yapan memurlardan 600'ü Kürtçe biliyordu ve kafalarına taş isabet eden memurlardan çoğu da Kürtçe bilenlerdi. Olaylarda çocuk ve kadınlara vuran memurlar tespit edilecek. Bir tek kişinin burnunun bile kanaması bizim için vahim olurdu. Yine Batman olayı ucuzu atlattı. Olası bazı olayların önüne geçildi. Gözaltına alınan 152 kişiden 70 kişi adliyeye çıkarıldı. Diğerleri serbest bırakıldı."


A(GG/AAA) (FOTOĞRAF)