Batman'da 31 Temmuz 2010 gecesi Güney Raman Petrol sahasınde teröristlerin çıkardığı yangını söndürmeye giderken, içinde bulundukları aracın PKK'lıların yola döşediği mayına çarpması sonucu Batman Barosu eski Başkanı Sedat Özevin, DEP eski İl Başkanı Salih Özdemir, kardeşleri İHD eski Şube Başkanı Sadi Özdemir ile Almanya'da yaşayan Sofi Özdemir yaşamını yitirdi.

Mayınsız Bir Dünya Girişimi, Af Örgütü, Tabipler Odası, İHD ve Mazlum-Der tarafından düzenlenen 4 Nisan Uluslararası Mayın Bilinci Geliştirme Günü'nde mayın kurbanları anıldı. Avukat Sedat Özevin'in eşi eğitimci Hülya Özevin şunları söyledi:

"Dört nesildir mayınlı topraklarda yaşıyoruz. Mayınlar her üç günde bir, bir kişiyi bizlerden koparıyor. Bu sorunun gelecek nesillerde devam etmesine ve kara mayınlarının daha fazla can almasına izin vermeyeceğiz. Artık yeter. Duyarsızlık günleri sona ermiştir. Hükümeti uyarmak için pantolonlarının bir paçasını sıvamaya, bacağını ödünç vermeye çağırıyoruz."

'NEYE, KİME HİZMET ETTİ BU EYLEM?'

Mayına kurban giden Özdemir kardeşler adına açıklama yapan avukat Ferhat Özdemir de, şöyle konuştu:

"İnancı uğruna canını verebileceğini, ülkenin geçtiği en acımasız süreçlerde inisiyatif alarak, sorumluluk alıp ispatlayan ve bundan kuşku duymadığı dört yürekli insanın trajik vedasına bakın. Neye, kime hizmet etti bu eylem? Silahlı mücadeleye olan saygımızı mı pekiştirdi? Yoksa yaşadığımız olay bir inanç kırılması mı oldu bizler için? İnsani değerleri taşıyan herkesi, bu kirli savaşın karşısında durmaya davet ediyoruz. Kime, nerede, nasıl zarar vereceği belirsiz olan silahların toplumumuzdan arındırılmasını, zihinlerde yaratılan tahribatların tedavi edilmesini talep ediyoruz. Hiçbir ideolojiyi insan hayatından daha kutsal saymayan, özgür insanları görmek istiyoruz. Barışı savunmak yürek işidir, barışı savunan yürekli insanların daha yüksek sesle konuşmalarını istiyoruz. Mayınsız bir dünya, mayınsız bir ülke istiyoruz."

Atatürk Parkı'ndaki etkinliğe katılanlar, daha sora mayınsız bir dünya için pantolonlarının paçalarını sıvadı.

AA(GG/COŞ)