Batman'da Kurdi-Der, daha önce açtığı Kürtçe'nin, 'Kurmanci' ve 'Zazaki' lehçelerindeki dil kurslarına 'Sorani' lehçesini de ekledi. Kuzey Irak'ın İran sınırına yakın olan ve Irak Devlet Başkanı Celal Talabani'nin bölgesi olarak adlandırılan, 'Soran' bölgesinde kullanılan, 'Sorani' lehçesi için dil kursu açıldı. Batman'da ilk kez açılan 'Sorani' dil atölyesine 25 kişi katıldı. Kurdi-Der yöneticilerinden Suat Çelik, 3 ay süreli kursa beklenilenin üzerinde ilginin olduğunu belirterek, "Eğitimci ve yatırımcıların da aralarında bulunduğu her kesimden dil atölyemize ilgi var. Batman'da Soranice diline yönelik ilk kez kurs açtık ve katılım da beklenilenin üzerinde oldu. Birinci dönem çalışması sona erdi. İkinci dönem çalışmalara da yakında start vereceğiz. Başarılı olanlara sertifikaları verilecek" dedi. Hafta sonlarına denk getirilen Sorani, Kurmanci ve Zazaca atölye çalışmalarına Batmanlılar'ın ilgi gösterdiğini belirten Çelik, şöyle devam etti:

"Kuzey Irak'ın Kürt bölgesinde Sorani dili ağırlıktadır. Halkın sağlıklı şekilde birbirini anlayabilmesi için başlattığımız dil atölye çalışması olumlu bir adımdır. Yörede lehçelerin öğrenilmesinde büyük bir gelişme var. Bu atölye çalışmaları anlamlıdır. Halkların birbirlerini anlayabilmesi için lehçelere yönelik dil atölyelerini arttırdık. Amaç Kürt dili üzerine akademik bir çalışma yapabilmektir."

Batman-Siirt-Muş Eczacılar Odası, Batman Kurdi-Der'den Kürtçe'nin Kurmanci dil lehçesi için 20 kişilik sınıf isteminde bulundu. Eczacılar Odası Başkanı Emin Beyaz, eczacıların Kürtçe'yi iyi anlamaları için dil eğitimin şart olduğunu belirterek, "Hastalar ile eczacılar arasında iletişim önemlidir. Bölgede halkın büyük bölümü Kürtçe konuşuyor ve biliyor. Özellikle üyelerimizin Kürtçe'yi de bilmeleri gerekiyor. İlk etapta 20 kişilik sınıf talebinde bulunduk. Üyelerimiz, Kürtçe dil öğerenecek" dedi.



AA(GG/İD)