Batman Valiliği, PKK'nın şehir yapılanması KCK/TM'ye yönelik yapılan operasyonda gözaltına alınanların sayısının 41 olduğunu açıkladı. Valilik, açıklamasında şu bilgilere yer verildi:

"04.02.2012 günü, PKK/KCK terör örgütünün KCK-TM Batman il yapılanmasını oluşturarak, terör örgütünün talimatları doğrultusunda, ilimizde meydana gelen kitlesel şiddet olaylarını organize ettikleri, mahalle ve il komiteleri oluşturarak eylem kararları aldıkları, örgütsel toplantı ve yasadışı yürüyüşe katıldıkları, baskı ve tehdit yolu ile esnafları kepenk kapattırmaya zorladıkları ve ilimizde geçmiş tarihlerde gerçekleşen yasadışı olaylara katıldıkları gerekçesiyle belirlenen şahıslara yönelik olarak, Batman merkezli olmak üzere 7 ilde saat 05.30 da başlayan eş zamanlı yapılan operasyon neticesinde toplamda 41 şahıs yakalanarak gözaltına alınmıştır. Konuyla ilgili adli ve idari işlemler devam etmektedir."

BDP'DEN TEPKİ

Batman'a 41 kişinin gözaltına alınması üzerine BDP önünde toplanan partililer gözaltıları protesto etti. BDP Batman Merkez İlçe Başkanı Şükrü Tapkan, 2 yıldır operasyonların sürdüğünü ifade ederek, "Pazartesi günü adliyenin önünde toplanıp yeter diyeceğiz. Kimi alacaksanız alın, biz mücadelemizden avazgeçmeyeceğiz. Sivil toplum örgütü temsilcileri ve kitlemizle adliye önünde kol kola olacağız" dedi.

BDP: ANKARA'DAN PLANLANIYOR

BDP Diyarbakır Milletvekili Nursel Aydoğan, politikayla ele geçiremedikleri belediyelerini ellerinden almaya yönelik operasyon yapıldığını iddia etti. Operasyonların merkezinin Batman değil Ankara olduğunu önü süren Aydoğan, şöyle dedi:

"Bu operasyonları kınıyoruz. Bu operasyonlar Batman Cumhuriyet Savcılığı'nın ve Emniyet Müdürlüğü'nün değil. Bu tamamen Ankara Kamu Güvenliği Müsteşarlığı'nca planlanan ve saati bile belirlenen operasyonlardır. Daha önce de bu tür operasyonlar Ankara'da planlanıyordu. Dönemin Başbakanı Çiller, Doğan Güreş'i yanına alıp operasyon planlıyordu. Dolmabahçe'de de buna benzer operasyonlar yapılıyordu. 90'lı yıllarda uygulanan operasyonlar nasıl boşa çıkartıldıysa bu operasyonlarda boşa çıkarılacaktır. AK Parti geçmişte devlet kurumları arasında mutabakatın olmadığını gerekçe gösterip şimdi yeni operasyonlar gerçekleştirdikleri söylüyorlar. Halk, bunları da boşa çıkaracak."

KÜRTLER YENİ STATÜ İLE BULUŞACAK

Aydoğan, şu ana kadar 6 bin partilinin tutuklandığını iddia ederek, "Batman'da da gözaltına alınanlar tutuklanırsa bu sayı 7 bine doğru yükselecek. 7 bin tutuklanma da olsa mücadelemiz sürecek. Eğer bu sayıdaki rakam hangi partide olsaydı, parti ayakta kalamazdı. Ama biz dimdik ayaktayız. Ayakta da durmaya çalışacağız. Bu operasyonların birkaç amacı var. Korku ve sindirme amaçlı operasyonlara bu yöre halkı geçmişte hep direnmiştir. 90'lı yıllarda Batmanlılar faili meçhul cinayetlerden korkmadılar. Şimdi de tutuklamalardan mı korkacaklar? Kimse yıllarca sürdürdüğü bu mücadeleyi bırakıp evinde oturmayacak. AK Parti'ye teslim olmayacağız. Politika ile ele geçirmedikleri Belediyeleri bizden alamayacaklar. Gelip otursunlar da görelim. Ortadoğu'da Kürtlere yeni bir hak ve seçenek sunulacak. Kürtler yeni şekillenecek bir statü ile buluşacak. O da demokratik özerklik olacak" dedi.