Sason'da çeviz büyüklüğünde yağan ve 15 dakika etkili olan dolu yağışı, bağ ve behçeleri yerle bir etti. Yılda ortalama 40 ton fıstık üretiminin yapıldığı Acar Köyü'nde üreticiler, dolunun verdiği hasarın üzüntüsünü yaşarken, dolu yağışı fıstık, üzüm, incir ve badem ağaçları gibi meyve ağaçlarına büyük zarar verdi. Acar Köyü Muhtarı Şirin Ekmen, "Köyümüze bağlı Güneşli ve Hasanlar mezralarında 70 hanemiz var. Köylülerin tek geçim kaynağı, fıstıkçılık ve bağcılıktır. İlk defa böyle bir doğal afetle karşılaşıyoruz. Çiftçilerimizin zararlarının karşılanması için her kapıyı çalacağız. Başta kaymakamlık ile Batman Valiliği'ne başvurduk" dedi.

Muhtar Ekmen, hasar tespit çalışmalarının hızlandırılmasını isteyerek, "Maliye Bakanımız Mehmet Şimşek'e zararımızın karşılanması için başvuru yapacağız. Bu yıl fıstık üretiminde rekor düşünüyorduk. Sadece köyümüzde 40 ton fıstık elde edilirdi. Dolu yağışı bağ ve bahçeleri yerle bir etti. Tarım hasar tespit komisyonunun bir an önce çalışmalarını başlatmalarını bekliyoruz" dedi.

4 BİN DÖNÜMLÜK ALANDA HASAR

Acar Köyü üreticilerinden Sıddık Yıldız, Adnan Ekmen, Hüsamettin Demir, dolu yüzünden dönümlerce bağ ve bahçelerinin büyük hasar gördüğünü söyledi. Sıddık Yıldız, yetkilileri yaralarının sarılması için göreve davet ettiklerini belirterek, "Nereden bakarsanız bakın 4 bin dönümlük bağ, bahçe ve fıstık ağaçları ceviz büyüklüğündeki dolu yağışından dolayı büyük hasar gördü. Dolu 15 dakika sürdü, eğer daha fazla sürmüş olsaydı, köydeki evler bile yıkılabilirdi. Neye uğradığımızı şaşırdık. Halen dolu yağışının şokundayız. Zararımız çok büyük. Eğer yaralarımız sarılmazsa köyü terk edeceğiz. Dolu yağışının üzerinden bir buçuk saati geçmesine rağmen, ceviz büyüklüğündeki doluları yol kenarına topladık. Mayıs'ın son gününde bu yağış bizi perişan etti" dedi.