Batman'da valiliğin geçici oturma izneyle 2 ay önce Meydan Mahallesi'ndeki evlere yerleştirilen 170 kişilik Afganlı aileler, devletin verdiği aylık 150 liralık nakdi yardımın yetersiz kaldığını belirterek, yardım talebinde bulundu. Eşyası bulunmayan içi boş evlerde yaşadıklarını belirten Afganlılar, eşya ve iş talebinde bulundu.

Afganistan'daki savaştan kaçan Muhammed Hanifi, eş ve çocuklarıyla yerleştikleri Batman'da hayırsever vatandaşların yardımıyla geçindiklerini söyledi. Muhammed Sover adlı Afgan mülteci, Afganistan'ın Kabil ve Banyan kentlerinde yaşarken önce İran, daha sonra da Batman'a geldiklerini belirterek, "İki ayı aşkın süredir Batman'dayız. Önce barınma sorunumuz giderildi, ama geldiğimiz evlerin içi oturulamaz halde. Ne bir mutfak eşyası var, ne de oturulacak bir yer. Kiralanan evlerde eğer mahallelinin desteği olmasaydı, beton üzerine yatıp kalkacaktık. Bazı hayırseverler yastık, yorgan ve ev malzemeleriyle imdadımıza yetişti. Oldukça zor durumdayız" dedi.

İçinde bulundukları şartlar nedeniyle zor durumda olduklarını dile getiren Boğur Muradi, dilenmek istemediklerini, çalışmak istediğini belirterek, "Her birimizin mesleği var. Eşlerimiz birer terzidir. Batman'daki tekstil fabrikalarında çalışmak istiyorlar. Çoğumuz kuaförüz. Büyük umutlarla geldiğimiz Batman'da henüz bir sosyal güvencemiz yok. Hastalanan çocuklarımızı doktora getirdiğimizde ne muayene ettirebiliyoruz ne de tedavilerini yaptırabiliyoruz. Günübirlik iş aramaya çıkıyoruz. İş bulamıyoruz. Oysa bizler meslek sahibi insanlarız. Biz Türkiye'ye dilenmeye gelmedik. Bize çalışma imkanı verilsin yeter" diye konuştu.

Afganistan'da ayağından yaralandığını, ancak sosyal güvencesi olmadığı için burada ameliyat olamadığını dile getiren 25 yaşındaki Nesim Caferi ise, "Afganistan'da ayağımdan yaralandım ama burada tedavi olabilecek bir imkanım yok. En azından ameliyat olmak için yetkililerden destek bekliyorum. Yeni eğitim yılı başladı. Çocuklarımızı okula göndermek istiyoruz ama kayıt yaptıramıyoruz. Afganistan'daki o günleri unutmak istiyoruz. Fakat burada da bazı sorunlarla karşı karşıya kaldık. Önümüz kış. Sobalı evlerde ne soba var ne de yakacak. Şimdiye kadar ne valilik nede diğer kurumlardan ciddi bir yardım göremedik" dedi.