Keban İlçesi'ne bağlı Ulupınar Köyü'nde bu yıl, 16'ncısı düzenlenen Ulupınar Piri Davut Şenlikleri çerçevesinde, dini inançlarını yerine getirerek 500 kurban kesen köy halkı, geleneksel kavurma yemeğiyle de birlik ve beraberlik mesajı verdi.

Ulupınar Köyü Kültür ve Dayanışma Derneği Başkanı ve Ulupınar Köyü Muhtarı Hayrettin Tuncel, çocukluğu Horasan'da, gençliği Erzincan'da, yaşlılığı da Ulupınar'da geçen 1500-1600 yılları arasında yaşadığı tahmin edilen Piri Davut'un Anadolu Evliyası olduğunu, vasiyeti üzerine defnedildiği Ulupınar'a hayat verdiğini savundu.

Kurban kesip kavurma yapan Ulupınar Köylüleri'nden İsmihan Demir, Başpınar Suyu'nun azalmaması ve bollaşması için her sene Temmuz aylarında Ulupınar'a gelerek kurban kestiklerini ve Ekim ayında da yine suyun azalmaması için öküz kestiklerini söyledi. 

Türkiye ve yurt dışındaki tüm Ulupınarlılar'ın Temmuz ve Ekim aylarında bu gelenekleri için köylerinde toplandıklarını söyleyen Ulupınar köylülerinden Mehmet Ercan, "Bu geleneğin yaklaşık 500 yıllık bir efsanesi olduğu söyleniyor. Tamamen Türk geleneği olan bu gelenek, Orta Asya'da da var suya kurban, bu da suya kurban oluyor. Çok uzun bir geçmişte kurban kesilmediği zaman suyun kuruduğu söyleniyor. Efsaneye göre, biz de suyun kurumaması için her yıl gelip kurban kesiyoruz" dedi.

Ulupınar Köyü Kültür ve Dayanışma Derneği İkinci Başkanı Dr. Gökmen Ercan şenliğin açılış konuşmasında; şenlikte bulunan herkesin sofrasında aynı yemeklerin bulunduğuna dikkat çekerek, "Hepimiz biriz, şu an ayrı gayrı yok ve bu sofralarda hangi dinden, hangi mezhepten, hangi ırktan olursa olsun, hep beraber oturuyoruz. Başpınar bize kardeşliği, barışı, dostluğu öğretiyor. Alevi, Sünni, Türk, Kürt demeden hep birlikte barış içinde buradayız" diyerek, kurban duasını yaptırdı.

Konuşmaların ve duanın ardından kurban etlerinden hazırlanan kavurmalar, köylülere ve misafirlere ikram edildi. Şenlik, etkinliğe katılanların türküleri eşliğinde eğlenmesiyle sona erdi.



GY(GG/SS)