Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün Hacettepe Üniversitesi'nde devam eden tedavisi nedeniyle katılamadığı törende Gül'e vekalet eden TBMM Başkanı Cemil Çiçek, tören aracında askeri birlikleri selamladı. AKM'deki törene Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel, CHP Genel Başkan Vekili Adnan Keskin, Başbakan Yardımcıları Bülent Arınç, Ali Babacan ve Bekir Bozdağ, Yargıtay Başkanı Ali Alkan, Danıştay Başkanı Hüseyin Karakullukçu, bazı bakanlar, kuvvet komutanları, Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri Mustafa İsen ve diğer yetkililer katıldı. Töreni, yabancı misyon şefleri, subay ve astsubaylar ile çok sayıda vatandaş da izledi.

Törende, İstiklal Marşı'nın okunması ve Türk bayrağının göndere çekilmesi ardından Kara Harp Okulu'ndan mezun olarak bugün TSK saflarında göreve başlayan Teğmen Ali Eker ve Teğmen Dilber Kılıç 'en genç subaylar' adına birer konuşma yaptı. Paraşüt atlayışları ile başlayan törende Türk bayrağı ve Atatürk posterini taşıyan paraşütçülerin inişi izleyicilerce coşkuyla alkışlandı. Hollanda Kraliyet Ordusu mensubu bir paraşütçü de ülkesinin bayrağıyla tören alanına atladı. 

TSK Armoni Mızıkası ve Karma Bando'nun geçiş için pistte yerini alması ardından, Tören Kıta Komutanı ve Karargahı, Muharip Gaziler ve İç Güvenlik Gazileri Yürüyüş Grubu şeref tribünü önünden geçiş yaptı. 28. Mekanize Piyade (Barış Gücü) Tugayı subay, astsubay, erbaş ve erlerinden oluşan poster grubu, Atatürk'ün posterini taşıdı. Resmi geçiş töreni devam ederken Türk Hava Kuvvetleri'ne bağlı F-16 ve F-4 uçaklarının gösterisi ilgiyle izlenirken, tören Türk Hava Kuvvetleri Akrotim ekibi 'Türk Yıldızları'nın gösterisiyle sona erdi. 

Hava birliklerinin gösterileri, töreni izleyenlerce alkışlanırken, törenin 40 dakika kısaltıldığı belirtildi.

Bu arada bazı Ankaralılar da törenin hava gösterileri bölümünü başkenti ziyaret eden turistlerle birlikte Ankara Kalesi'nden izlemeyi tercih etti.

Öte yandan, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'e vekalet eden TBMM Başkaın Cemil Çiçek Başkanlığındaki heyet, Anıtkabir'i sabah saatlerinde ziyaret edip, mozeleye çelenk koydu. Çiçek ardından anı defterini imzaladı.



ÜK(AY/SS)