Türkiye, Antalya Akdeniz Üniversitesi’ndeki tıp tarihine geçen yüz nakli ve ikinci kol naklini konuşurken ilk kol naklinin kahramanı Cihan Topal, operasyonun ardından hayatın eskisi gibi olduğunun somut örneği oldu. Aydın’ın Umurlar Beldesi Terziler Köyü’nde slaj makinasına iki elini bileklerden kaptıran Cihan Topal, 2 yıl elleri olmadan yaşadı. En çok, o dönem 6 aylık olan kızı Necile’yi kucaklayamamak içini acıttığını söyledi. Beklediği haber, Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi’nden geldi. Muğla’da 23 yaşında motosiklet kazasında ölen Fatih Demirel’in elleriyle hayata tutabilecekti. Demirel’in annesi, Topal’a, "Oğlumun ellerini tutamıyorum ama sen ona sımsıkı sarıl" dedi. Ameliyatı gerçekleştiren Prof. Dr. ömer özkan’ın, "Hiç korkma ellerin eskisi gibi olacak" sözüne inandı, aksini hiç düşünmediğini söyledi.

AKLINIZA KÖTÜ DÜŞÜNCE GETİRMEYİN

18 ay önce gerçekleştirilen nakille bir başkasının elleriyle hayata sımsıkı sarılan Topal, yeni elleriyle herşeyi yapabiliyor. Tablet bilgisayar, cep telefonu kullanıyor, düğmelerini açıyor, çay içiyor, yemek yiyor. Bir başkasının ellerini kendi elleri gibi kullanabiliyor. Yeni elleriyle en büyük mutluluğu Necile’yi kucakladığında ve eşinin elini tuttuğunda yaşamış. Yaşam sevinciyle de örnek olan Topal, güvercinlerini elleriyle besliyor, bahçesine fidan dikiyor. Yeni nakil olan hastalara da "Aklınıza kötü düşünce getirmeyin. İnanın, umudunuzu kaybetmeyin" dedi.

"ELİMİ TUTAMIYORDU KOLUNA GİRİYORDUM"

Sıkıntılı süreci hiç psikolojik yardım almadan atlatan Topal’a en büyük destek 28 yaşındaki eşi Fatma Topal’dan geldi. Fatma Topal, şöyle dedi:

"Kızıma annem baktı ben de Cihan'a. Çünkü enfeksiyon kapmaması gerekiyordu. Çok titiz davrandım. Elimi tutamıyordu koluna giriyordum. 'Ellerin olmasa da sağsın ya bu bana yeter' diyordum. Hiç olumsuz düşünmedik. Umudumuzu kaybetmedik."

Fatma Topal, eşini hayata bağlayan organ nakli için "Ben de bağışlamayı düşünüyorum" dedi. Akdeniz Üniversitesi’nde nakilleri gerçekleştiren Prof.Dr. Ömer Özkan’ın kendisine sadece iki el değil yeni bir hayat verdiğine değinen Topal, "Nakille iki yeni kol sahibi olan Atilla Kavdar’a da doktorlarına güvenmesini tavsiye ediyorum. İnşallah o da benim gibi çocuklarının elinden tutup yürüyebilecek" dedi.



CU(İÖ/İD)