Kent EXPO Şehircilik ve Kent İhtiyaçları Fuarı, Kültürpark'taki İzmir Uluslararası Fuar Alanı'nda açıldı. Açılış törenine İzmir Milletvekili Oğuz Oyan, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, Ram Trakya Genel Sekreteri Ivan Varlyakov, Bolerovo Belediye Başkanı Hristo Hristov, Karnobat Belediye Başkanı Georgi Dimitrov, Gurkovo Belediye Başkanı Stoyan Bonev ve Hikolaevo Belediye Başkanı Kosyo Kosev, KKTC İzmir Konsolosu Uğur Çınar, İlçe Belediye Başkanları ve sektör temsilcileri katıldı. Toplam 70 standın yer aldığı ve saat 10.00 ile 19.00 arası 5 TL bilet ücretiyle profesyonel ziyaretçilere açık olan fuar 4 Kasım'da sona erecek.

Açılış töreninde konuşan CHP'li İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu adeta içini döktü. Kocaoğlu İçişleri Bakanlığı soruşturmalarından, Maliye Bakanlığı vergi denetçilerinden, Kamu İhale Kurumu'ndan, ihale sonuçlarına itiraz eden firmalarından dert yandı. Sert eleştirilerde de bulunan Kocaoğlu'nun sözleri, fuar açılışını gölgede bıraktı.

KİK VE İTİRAZCI FİRMALARA ÇAĞRI

Aziz Kocaoğlu, Yeni Fuar Alanı ihalesiyle ilgili yaşana itirazlara tepki gösterdi. Alan için 35 milyon TL kamulaştırma yaptıklarını belirten Kocaoğlu, 19 Nisan 2012'de yapılan ve 9 firmanın girdiği ihalenin sonucuna kaybeden 4 firmanın itiraz ettiğini, 21 Haziran'da belediyenin itirazları reddetiğini söyledi. Kocaoğlu, bu firmaların KİK'e başvurduğunu, 19 Eylül 2012'de ihaleden 85 gün sonra KİK Başkanı'ndan rica etmeleri üzerine itirazlara yönelik 'düzeltme' kararı geldiğini açıkladı. İhale Komisyonu'nun 5 Ekim 2012'de düzeltici işlemi yaptığını ve ihaleyi sonuçlandırdığını belirten Kocaoğlu, ancak kaybeden iki firmanın 22 Ekim'de bir kez daha itiraz ettiğini söyledi. Kocaoğlu şöyle konuştu:

"Bu ihale didik didik incelenen bir konudur. İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin nasıl ihale yaptığını herkes öğrendi. Bu iki firmaya sesleniyorum. İzmir'in işini engellemeye hakları yoktur. İtirazlarını geri çekmelerini kent adına talep ediyorum. Daha önce bu itirazlar yapıldı, değerlendirildi, düzeltme kararı verildi. Bu itirazlarla zaman kaybediyoruz. Bu projede ihale bedeli 275 milyon TL'dir. Kamulaştırma, yol, kavşak ve tefrişiyle yaklaşık 350 milyon TL'ye mal olacak. Büyükşehir Belediyesi kenti kalkındırmak için böyle bir projeyi öz kaynaklarıyla yapmak için harekete geçiyor, fuarcılığı büyütmek istiyor ancak bu tür engellerle karşı karşıya kalıyor. KİK'ten de bizim işimizi ivedilikle görüşmesini ve kısa zamanda neticeye bağlamasını talep ediyorum. Biz bir an evvel temel atmak, inşaatı yetiştirmek ve İzmir fuarcılık ve kongereciliğini geliştirmek istiyoruz."

Teleferik tesislerinin yenilenmesi ihalesi sürecindeki gelişmelerle ilgili de serzenişte bulunan Kocaoğlu, bugüne kadar üç ihaleyi iptal etmek zorunda kaldıklarını söyledi.

'DOĞAL YAŞAM PARKI'NDA MASRAFLARI GÖRMÜYORLAR'

Maliye Bakanlığı'nın, vergi denetmenlerinin raporlarına dayanarak İzmir Doğal Yaşam Parkı'na giriş bileti üzerinden vergi istemesiyle ilgili de konuşan Aziz Kocaooğlu şunları söyledi:

"İzmir Büyükşehir Belediyesi'nde 52 tane çok muhterem, mevzuatı çok iyi bilen, mükemmel vergi denetçileri çalışıyor. Bunlar olağanüstü, süper çocuklar. Leb demeden leblebiyi anlıyorlar. İzmir Büyükşehir Belediyesi, ESHOT ve İZSU'yu (belediye kuruluşları) kurumlar vergisi mükellefi yapıyorlar. Şimdi de Doğal Yaşam Parkı'na girişte alınan ücreti tespit etmişler. Sadece tahsilata bakıyorlar. Tam 2 TL öğrenci 1 TL giriş ücreti alındı. Senede 1 milyon kişi ziyaret ediyor. Türkiye'de örneği yok. Avrupa'daki parklar arasında belli bir konuma geldi. Burada 80 eleman çalışıyor. Alanın ve hayvanların bakımı, 1400 civarı hayvanın yiyeceğinin maliyeti çok yüksek. Filler, aslanlar, kaplanlar var. Tahsilatın gişe yekününü bize kurumlar vergisi çıkarıyorlar. Masrafları görmüyorlar. Daha önce de İZSU'nun sit alanları gibi kanalizasyon yapamadığı bölgelerde, vidanjörlerin hizmet bedeli nedeniyle kurumlar vergisi mükellefi yapmışlardı."

'ALAH BU VERGİ DENETÇİLERİNİ DÜŞMAN BAŞINA VERMESİN'

Aziz Kocaoğlu, eğer vergi mükellefiyetiyle ilgili durum bu şekilde devam ederse ve Vergi Mahkemesi de itirazlarına "Ne güzel vergi topluyoruz" derse, Büyükşehir Belediyesi, ESHOT ve İZSU'nun, Türkiye'nin olması bile Ege Bölgesi'nin kurumlar vergisi rekortmeni olmaya aday olacağını söyledi. Kocaoğlu sözlerinişöyle sürdürdü:

"Biz vergisini verme, ödeme ahlakı Türkiye standalarının çok üstünde olan İzmir kentinde yaşıyoruz. İzmirlinin ödediği vergiden aldığımız payı harcıyoruz. Verginin vergisi olmaz. Çifte vergi olmaz. Ama bizim çok muhterem 52 vergi uzmanı, denetçilerimiz farklı düşünüyor. İktisat mezunuyum, işletme tahsili yaptım, devlet kurumlarının bilançosunu hazırladım, özel kuruluş ve kendi şirketimde muhasebe yaptım. Vergi mevzuatını çok iyi bilirim. Ben böyle bir vergi anlayışı, böyle bir denetçi anlayışı ve böyle bir denetçi grubunu hiçbir yerde görmedim. Allah düşman başına vermesin! Maliye Bakanlığı'na sesleniyorum. Bize işi bilen adamı, vergiyi, Kamu İhale Kanunu'nu, Devlet İhale Kanunu'nu bilen denetçiler gönderin. Yoksa, eğer amacınız buysa bilmem. Yoksa biz bu şehirde bürokraside tıkandık."

"BELEDİYECİLİKTE BİR SKANDAL"

Aziz Kocaoğlu, İçişleri Bakanlığı'na da tepki gösterdi. Dün yeni bir soruşturma geldiğini belirten Kocaoğlu, "Buca'da 1980'den beri planlarda açık otopark alanı olarak işli bir iki parseli kamulaştırmadığımız için hakkımızda soruşturma açılmış. Ben ve üst düzey bürokratlar hakkında. İçişleri Bakanı bu soruşturma iznini imzalıyor. Ki bu Bakan İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nde Genel Sekreterlik yapmıştı. Belediyeciliği bilmesi lazım. Bu nedir? Buradaki mantığı, buradaki yaklaşımı, buradaki felsefeyi, hiçbir kitaba sığdıramayız. Ben seçilmiş belediye başkanıyım. Kenti kalkındırmaya çalışıyorum. Bu zulüm bana ve bürokratlara yapılıyor. Biz çekiyoruz. Aslında bu zulüm 4 milyon İzmirliye yapılıyor. Bu zulümdür. 1980 yılında otopark alanı olarak belirlenmiş parselleri 'kamulaştırmadın' diye soruşturma açılamaz. Böyle bir şey olmaz. Bu belediyeciklikte bir skandaldır. Bize Allah rızası için sadece yasal hakkımız olan izinleri verin. Gelip kapınızı çalıp borç istersek. `Hadi kardeşim kapı duvar' deyin."



UB(AÖ/COŞ)