İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından 9 Eylül İzmir’in Kurtuluşu etkinlikleri kapsamında düzenlenen 'Smryna’dan İzmir’e 90 yılın birikimi' konulu panele, birlik ve beraberlik çağrıları damga vurdu.

Ahmet Piriştina Kent Arşivi ve Müzesi’nde düzenlenen panelin yöneticiliğini Prof. Dr. Bayram Bayraktar yaparken, Prof. Dr. Ergün Aybars, Türkmen Parlak ve Yaşar Aksoy da konuşmacı olarak katıldı. Paneli İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, İzmir CHP Milletvekili Oğuz Oyan ve CHP İzmir İl Başkan Yardımcısı Hüseyin Mutlu Akpınar da izledi.

Panelde konuşan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, 9 Eylül kutlamaları kapsamında her yıl yapılan bayrak töreni ve atlı süvari geçiş törenlerinin önce iptal edilip ardından tekrar izin verilmesine değindi. "İzmir yine İzmirliliğini yaptı" diye konuşan Başkan Aziz Kocaoğlu, İzmirlilere durumu anlatarak kamuoyu yaratan basın mensuplarına teşekkür etti. Bu süreçte Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay’ın da çaba gösterdiğini ve kendisinin de törenlere katılacağını söyleyen Başkan Aziz Kocaoğlu, "Sayın Bakanımıza da bu çabaları için İzmirliler adına teşekkür ediyorum" dedi. Başkan Kocaoğlu sözlerini şöyle sürdürdü:

"Tarih coğrafyanın üzerine oturuyor. Ama biz ülkemizi, geleceğimizi, bağımsızlığımızı korumak, gerekeni yapmak durumundayız. Bugün İzmir’i anlamayan, tanımayan, İzmir insanının ne olduğunu, nasıl bir duruşu olduğunu bilmeyen birçok insan ‘İzmir’e bir şeyler verip alırım’ diyebiliyor. Ticari bir işmiş gibi bakıyor. Ama İzmir böyle bir kent değil. Hayatımda en gurur duyduğum şey, böyle bir kentin 8 yıldır Büyükşehir Belediye Başkanı olarak Cumhuriyet Meydanı’nda 9 Eylül konuşması yapmaktır."

Panelistlerden gazeteci- yazar Yaşar Aksoy, son dönemlerde yaşanan sıkıntılardan ve arka arkaya alınan şehit haberlerden duyduğu üzüntüyü dile getirdi. Sıhhiye Gönenç'in Türk ordusu İzmir’e girerken evindeki kumaşlardan diktiği ve kendisine verdiği Türk bayrağını gösteren Aksoy, "Evladım yeri gelince bunu göster" demişti. İşte şimdi yeri geldi" dedi.

Prof. Dr. Ergün Aybars da Kurtuluş Savaşı döneminde yaşanan şartların bugün yaşandığını vurgulayarak, "İstiklal Savaşı’nı kazanan bir neslin çocuklarıyız. Belki yaralanacak ama ülkesinin bağımsızlığından ödün vermeyecek bir Türkiye’yi devam ettireceğiz" diye konuştu. İzmir’in işgalini ve kurtuluşunu anlatan Türkmen Parlak ise Bangladeşli bir ressamın o dönem çizdiği bir resmi hatırlatarak, "Resimde Atatürk’ün tümen geçişi gösteriliyor ve iki Türk askeri aralarında konuşuyor. Birisi, 'Özgür ve bağımsızsan varsın, değilsen ölürsün' diyor. Ben de karamsar olmak istemiyorum" ifadelerini kullandı.



İÖ(İÖ/CK)