Başkan Mustafa Akaydın, parti heyeti olarak dün Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'le Büyükşehir Yasası hakkında yaptıkları görüşmeyle ilgili gazetecilere değerlendirmelerde bulundu. Yasayla ilgili tedirginliklerini Cumhurbaşkanı Gül'e aktardıklarını belirten Başkan Akaydın, "Bu yasa Türkiye'yi Avrupa Birliği standartlarında yerel yönetimler özerklik şartını sağlıyormuş gibi davranan, ama özünde çok büyük sakıncalar içeren ve içeriği beni tedirgin eden bir yasa" diye konuştu.

Yasanın siyasi ve teknik olmak üzere iki boyutu bulunduğunu savunan Başkan Akaydın, siyasi boyutta Türkiye'yi federal bir sisteme götürme konusunda yurtdışında verilen sözlerin hayata geçirilmesinin birinci senaryosu olduğunu iddia etti. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün yasayı onaylamamasını umduğunu dile getiren Akaydın, "Umarım onaylamaz, ama onayladığı takdirde, altını çizerek söylüyorum, yakın bir gelecekte Türkiye'nin gündemine federal sisteme götürücü diğer değişiklikler de girecektir" dedi.

SİYASİ ETİĞE AYKIRI HAREKETLER

Siyasi boyutun ikinci bölümünde ise gece yarısı verilen önergelerle CHP'nin güçlü olduğu bazı ilçe oylarını bölerek seçim hileleri bulunduğunu savunan Başkan Akaydın, "Bunlar siyasi etiğe aykırı hareketler" dedi. Bu yasayla Türkiye'deki belediyelerin yüzde 54'ünün kapandığını, köylerin yüzde 47'sinin mahalle statüsüne geçtiğini belirten Başkan Akaydın, bunun Anayasa'nın farklı maddeleriyle de çelişen bir durum olduğunu savundu.

Yasanın teknik boyutuna ilişkin değerlendirmesinde ise bütünleşik şehir sınırlarının geçerli olduğu İstanbul ve Kocaeli'nde bu uygulamanın başarılı olduğuna ilişkin bir veri bulunmadığını kaydeden Başkan Mustafa Akaydın, şunları söyledi:

“Antalya, Türkiye'nin en büyük 5'inci yüzölçümü olan ili. Yüzölçümü, Avrupa ülkelerinden birçoğundan geniş. Belediye başkanı ben olurum ben olmam, 1.5 yıl sonraki seçimlerde alel acele yapılmış bu yasayla yapılan değişiklik, Antalya'yı yönetmeyi çok güç hale getirecektir. Çok geniş bütçe verirseniz olabilir, ama Başbakan'ın ağzından söylüyorum, yüzde 20 civarında artış olacağını söyledi. Her nasılsa ilgili genel başkan yardımcısı, bir gün önce Antalya için yüzde 85.5 artacağını ifade etti. Bu ikisi çelişkidir."



Başkan Akaydın, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Menderes Türel'in yasayla ilgili değerlendirmelerinde 'subsidiarity: yetki devri' ilkesine vurgu yapmasını 'komedi' olarak değerlendirdi. "AKP'nin ilgili genel başkan yardımcısı gerçekten manasını bilerek mi konuşuyor" diyen Başkan Akaydın, "Siz Türkiye'deki belediyelerin 1500'ünü kapatacaksınız, bunları merkezileştireceksiniz, sonra subsidiarity'den bahsedeceksiniz. Ya anlamını bilmiyor, ya da halkı kandırıyor" diye konuştu.

CUMHURBAŞKANI BİZİ OLUMLU KARŞILADI

Başkan Akaydın, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, CHP heyetini nasıl karşıladı" sorusuna "Olumlu" karşılığını verdi. Uygarca bir diyalog olduğunu belirten Başkan Akaydın, görüşmeye ilişkin şunları söyledi:

"Ben de Antalya özelinde uygulanabilirliğin güç olduğunu açıkladım. Sayın Cumhurbaşkanı, 'Tabi' dedi, 'Ben de isterdim ki bu ortak aklın eseri olarak gelsin, ama Türkiye'de maalesef böyle olmuyor' dedi. 'Ben Cumhurbaşkanı olarak bunu özellikle Anayasa'ya karşıtlık yönünden incelemem lazım' dedi. Onun için 3 danışmanı vardı, dosyayı aldı. İlgili kurullarda Anayasa ile çelişen maddesi olup olmadığını titizlikle inceleyeceğini söyledi. Bir anlamda mesaj verdi, 'Ben cumhurbaşkanı olarak genellikle anayasal boyutta bakarım işlere' demek istedi."

Başkan Akaydın, bir soru üzerine CHP olarak yerel yönetimler özerklik şartını desteklediklerini, fakat TBMM'de onaylanan yasanın özerklikle ilişkili olmadığını söyledi.



EB(SU/COŞ)