Karşıyaka Belediyesi Nikah Sarayı’nda gerçekleştirilen törene Karşıyaka Belediye Başkanı Cevat Durak, CHP Milletvekili Mustafa Moroğlu, Türkiye Gazeteciler Federasyonu ve İzmir Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Atilla Sertel, çok sayıda gazeteci, meclis üyeleri, muhtarlar ve vatandaşlar katıldı. Salonda tutuklu gazetecileri temsil etmesi için sahnenin arkasına parmaklıklar konulurken, Soğuk Heykel Atölyesi sanatçıları da tutuklu gazetecileri temsil eden 'Canlı heykel' performansı yaptı.

Karşıyaka Belediyesi’nden gelen teklif ile ödül verdiklerini belirten Atilla Sertel “Basın özgürlüğü konusunda Türkiye 148'inci sırada. Ülkemize yakışmayan bu tablonun değişmesi için topyekün mücadele etmeliyiz. Bu özgürlük halk içindir. Ülkemizde halen 97 gazeteci cezaevinde yatmakta, 70 gazetecinin tutuksuz yargılaması sürmektedir. Yaklaşık 200 gazeteci için de tutuklama talebiyle açılmış davalar bulunmaktadır. Son üç yılda 600 gazeteci hakkında yaklaşık 10 bin dava açıldı. Bizler hangi fikirden olursa olsun yazdıkları nedeniyle hiç kimsenin ceza almamasını istiyoruz. Karşıyaka Belediyesi’nin bu ödülü onun için çok önemlidir. Bizden sonraki nesiller bu yaşananları daha iyi anlayacaktır” dedi.

"TUTUKLU GAZETECİLERİN ESARETİNİN SON BULMASINI DİLİYORUM"

Tutuklu gazetecilere ödül verdiklerini belirten CHP’li Karşıyaka Belediye Başkanı Cevat Durak, “Bu denli sindirme hareketi cumhuriyet döneminden bu yana hiç yaşanmadı. Yapılanlar siyasi bir hareketin sonucudur. Halkın özgürlüğüne kilit vurulmuştur. Benim haber alma özgürlüğüm tutukludur. Bedenen gazeteciler cezaevindedir ancak halkın haber alma özgürlüğü tutukludur. Toplumsal duyarlılığa katkı koymak için Basın Özgürlüğü ödülünü geleneksel hale getireceğiz. Tutuklu gazetecilerin dört duvar arasındaki esaretlerinin son bulmasını diliyorum” dedi.

"BU MÜCADELEYİ SÜRDÜRECEĞİM"

Gazeteci Nedim Şener de konuşmasında günümüzde gazeteciliğin hapis ve sansür ile anılır olduğunu belirterek, “Basın özgürlüğü kontrol altına alınmak isteniyor. Tüm dünya Türkiye’de neler olduğunu yazıyor. Karşıyaka Belediyesi ve Meclis üyelerini bu ödül nedeniyle kutluyorum. Yazdıkları nedeniyle tutuklu gazeteci kalmayana kadar nerede bir görev verilirse orada olacağım, bu mücadeleyi sürdüreceğim. Bu zulmü yapanlar ileride utanç içinde olacaktır” dedi. Şener, ağzında kalem tutan güvercinle simgelenen ödülün İzmir Basın Müzesi’nde sergilenmesini istedi. Konuşma ve ödülden sonra özgürlük ve barışın simgesi güvercinler uçuruldu.