Saldırının olduğu Sakarya’da yılda ortalama 2.4 milyon liralık resmi ilan dağıtan BİK, ilan dağıtımında bazı usulsüzlükler tespit edince Sakarya’da 2 yıl önce şube açtı. Kurum çalışanlarına yönelik silahlı saldırının yapıldığı 870 bin nüfusu bulunan Sakarya’da, günlük olarak 10 yerel gazete yayınlanıyor. BİK bu gazetelerden şartları uyan 8'ine kamu kurum ve kuruluşlarının ihale, duyuru, satın alma gibi resmi ilanlarını yayınlatıyor. Yerel gazetelerin resmi ilanları, aylık 20- 22 bin TL arasında değişirken yılda ortalama 2 milyon 400 bin lirayı buluyor. Basın İlan Kurumu denetçilerine silahlı saldırıda bulunan gazete patronu Adnan Uyumaz’ın sahibi bulunduğu Anadolu Gazetesi de resmi ilan alıyordu. 2 BİK denetçisini öldüren Uyumaz’ın son 6 ay içerisinde gazetesine 110 bin liralık resmi ilan verildiği ifade edildi.

BİK’DEN RESMİ İLAN KESME CEZASI

Yerel gazetelere resmi ilan vererek destek sağlayan Basın İlan Kurumu, resmi ilan verdiği gazeteler için en az 8 kişinin sigortalı çalışması, ücretlerin düzenli ödenmesi, sigorta primlerinin yatırılması ve en az 500 satış yapmalarını şart koşuyor

Bu kurallara uymayan gazetelerin resmi ilanları kesiliyor. 2 BİK görevlisini öldüren Adnan Uyumaz’a daha önce yapılan denetimlerde tiraj raporlarında oynama yaparak gazetesini fazla sattığı gibi gösterdiği için 19 bin liralık resmi ilan almama cezası verilmişti.

Basın İlan Kurumu resmi ilan verdiği gazetelerin aylık olarak satış raporlarını, çalışan gazetecilere ücret ödemelerinin yapılmasıyla ilgili banka dekontlarını düzenli olarak istiyor.

Saldırının görüldüğü Sakarya Anadolu Gazetesi'ne Basın İlan Kurumu 26 Eylül tarihinden itibaren resmi ilan vermiyor. BİK'in gazeteye ağır bir ceza vermesi de bekleniyor.

BİK denetçilerine saldırının olduğu Anadolu Gazetesi, basın ilan kurumunun 8 sigortalı çalıştırma zorunluluğunda akrabalarını çalıştırdığı belirlenmişti.

Basın İlan Kurumu Genel Müdürü Mehmet Atalay bir süre önce valiliklerin basın ve halkla ilişkiler müdürlerinin katılımıyla BİK Darıca Tatil Köyü’nde düzenlenen seminerde bu duruma dikkat çekerek yeni düzenlemeyle birinci derecede yakınlarını gazetede asgari kadrodan gösterilmesiyle ilgili çalışma yapıldığı açıklamasını yapmıştı.

Sakarya Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Sezai Matur, Basın İlan Kurulu Şube Müdürü Recep Bolat’ın ölümü ardından yaptığı açıklamada, "Bir gazete denetimi sırasında, bir gazete patronunun silahından çıkan kurşunla kaybetmek biz Sakaryalı gazeteciler için utanç vericidir" dedi. Matur, "Yılların mesleki birikim ve tüm mesaisini Sakarya basınının gelişimi için kullanan değerli arkadaşımızı, bir denetim sırasında, bir gazete patronunun silahından çıkan kurşunla kaybetmek biz Sakaryalı gazeteciler için utanç verici, kahredicidir" dedi.



ZT,AG(MB/İD)