Samsun Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Hastalıkları Hastanesi Başhekimi Dr.Cevdet Şahin, bel ağrısı çeken kişilerin yüzde 30'unun bel fıtığı hastası olduğunu belirterek yapılan basit yanlışların kişilerin bu hastalığa yakanlamasına neden olduğunu söyledi. 

Bel fıtığı rahatsızlığının toplumda sıkça karşılaşılan bir hastalık olduğuna dikkat çeken Şahin, özellikle 40 yaşın üzerindeki kişilerde daha çok görüldüğünü söyledi. Ani hareketlerin bu hastalığa neden olduğunu belirten Şahin, "Özellikle vatandaşlar alışveriş yaptıklarında pazar çantalarını ya da poşetleri, ağırlıkları tek kolla taşıyorlar. Bu aslında çok yanlış bir durum. Tek kolla ağırlık taşındığı sırada yapılacak ani bir dönme hareketi, ya da ayağın boşluğa gelmesi direk bel fıtığına neden oluyor. Omur kemikleri arasında bulunan disk adı verilen kıkırdaklar kayıyor ve sinirleri sıkıştırıyor" dedi.

ÇOCUKLARDA OMURİLİK YAMULMASINA NEDEN OLUYOR

Vatandaşların ağırlık taşırken çift kolda dengeli bir şekilde taşımaya özen göstermesi gerektiğini belirten Şahin, "İnsanlar yapılan bu basit yanlışın bel fıtığına neden olduğunun farkında değil. Ağırlıkların tek kolla taşınması vücudu zayıf olan kişilerde omurgalarının bozulmasına da (skolyoz hastalığı) neden olabiliyor. Ağırlığın dengeli taşınması çocuklar için de çok önemli. 6-16 yaş grubundaki çocukların özellikle okul sırt çantalarını tek kolda taşıması omurganın bozulmasına ve yamulmasına neden olur" diye konuştu.



YK(İS/AAA)