Muharrem ayı nedeniyle Nefes Alev-i Bektaşi Eğitim ve Kültür Derneği tarafından iftar yemeği düzenledi. Anitta Otel’de gerçekleşen Muharrem iftarına Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ’da katıldı. Bozdağ ile birlikte Çorum Milletvekilleri Salim Uslu, Murat Yıldırım, Belediye Başkanı Muzaffer Külcü, Ak Parti, Cumhuriyet Halk Partisi ve Milliyetçi Hareket Partililer aynı sofrada iftar yemeği yedi. Yoğun bir katılımla gerçekleşen iftar sırasında halk ozanları tarafından Kerbela mersiyeleri seslendirildi. Daha sonra alevi dedeleri tarafından dua yapıldı. 

Daha sonra bir konuşma yapan Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, "Muharrem Ayı sıradan bire seronomiye hapsedilemez. Bunlar bizim bir ve beraber olmamızı perçinleyen olaylardır. Saflarımızı sıklaştırmalı, ayrılıklara yer vermemeliyiz. Bir olmalı, iri olmalı ve diri olmalıyız. Kardeşliğimizi bozmaya çalışanların hilelerine karşı dikkatli olmalıyız" dedi.

Orta öğretimde okunan din kültürü ve ahlak bilgisi derslerinde alevi kültürünü anlatan bölümlerdeki itiraza son verdiklerini söyleyen Bekir Bozdağ, "Alevi düşüncenin önde gelenleri bir araya geldi. Aleviliği nasıl anlatılması gerekiyorsa öyle anlattılar. Bizde onların dediği gibi ortaöğretim kitaplarına koyduk. 1993’ten bu yana her yıl acılar tazelendi, ama adımlar atılmadı. Hükümet olarak Madımak Oteli'ni kamulaştırdık ve orayı müze haline getirdik. Burada bir anı bölümü oluşturduk" diye konuştu.

677 sayılı kanuna göre, şeyhlik, dervişlik, müritlik, dedelik gibi sıfatların kullanılması ve bu sıfatlara ait kıyafetlerin giyilmesinin yasaklandığını kaydeden Bozdağ, "Gelin bu meseleyi doğru zeminde tartışalım. Bu sıfatların büyük bir kısmı alevi bektaşi geleneğinde olan sıfatlardır. Kanun bunu yasaklıyor. Bu tartışmayı çok farklı yererle götürmek yerine çözümüne yönelik adımlar atmalıyız" dedi.

İftar yemeğinin ardından Ak Parti Çorum İl Başkanlığı’nı ziyaret eden Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, daha sonra Ankara'ya gitmek üzere Çorum’dan ayrıldı.



YÇ (MS/RT) (FOTOĞRAF)