Nefes Alevi- Bektaşi Eğitim ve Kültür Derneği tarafından düzenlenen 'Muharrem Orucu Açma' programına katılmak üzere Çorum’a gelen Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, ilk olarak Valilik ve Belediye Başkanlığı'nı ziyaret etti. Bozdağ, Belediye Başkanı Muzaffer Külcü'yü ziyaretinde gazetecilerin sorularını da yanıtladı. Yerel Yönetimler ve Büyükşehir Belediyeleri yasalarıyla ilgili değerlendirmelerde bulunan Bozdağ, AK Parti’nin iktidara geldikten sonra yerel yönetimleri güçlendirilecek adımları tek tek attığını söyleyerek, "Biz bu adımı atınca bazıları kıyameti kopardı. Memleketin bölünmesinden tutunda laikliğin elden gitmesine kadar neler söylendi. Ama başardık. BELDES ve KÖYDES ile köylerin çehresini değiştiren adımlar attık" dedi.

Belediyelerde çalışan 219 bin geçici işçiye kadro verildiğini belirten Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, "Belediyelerin borcundan dolayı parası kesiliyordu. Başbakanın talimatı ile belediyelerin kesintilerine son verdik. İller Bankası’ndan Belediyelere ayrılan kaynağı artırdık" diye konuştu.

Yeni yasayla birlikte Türkiye’deki büyük şehir sayısın 16’dan 29’a çıkarıldığını hatırlatan Bekir Bozdağ, "Belediyelerin idari sınırlarını mülki idare sınırları yaptık. Köyler mahalleye dönüştü ve ilçeler büyükşehir ilçeleri haline geldi. Bunu başarıyla uyguluyoruz ancak kıyameti koparıyorlar. Bizi ihanetle suçladılar. Biz yolunu suyunu o yörenin insanı yapsın istiyoruz ama her işte kötülük gören insanlar kıyamet koparıyorlar" diyerek şöyle devam etti:

"Büyük bir reform yaptık. 100 yıllık bir değişimi dönüşümü gerçekleştirdik. Kapanan belediyeler de var. Burada da doğru bir adım attık belediyelerin kendi gelirleri ile hizmetini sürme imkanı malesef yoktu. 25- 30 milyar gideri, 20 milyar geliri olan belediyeler ya hizmet yapamıyor ya da çalışan işçinin maaşını ödeyemiyordu. Buralarda da hizmet sürsün diye bu belediyeleri kapatma kararı aldık ve bu belediyelere şimdi özel idareler hizmet götürecek. Kapanan belediyelere verilen ödenekleri de Valiliklere göndereceğiz ve burada yaşayan vatandaşlar Belediye’den alamadıkları hizmetin daha fazlasını alacak. Bunu 1 yıl içinde görecekler."



YÇ(MS/SS)