Ak Parti Siyaset Akademisi’nin son toplantısı için Kırıkkale'ye gelen Atalay, partisinin il başkanlığı binasında ders verdi. Siyasette üslubun yanı sıra idealizm, ideoloji ve güven kavramlarına vurgu yapan Atalay, "Siyaset ciddi bir iştir. Siyaset kutlu bir uğraştır. Niyetlerinize göre kutsal bir uğraşta diyebiliriz. Siyaset küçümsenecek bir uğraş değildir. Zaman zaman siyasetle ilgili toplumda tereddütler olmuştur. Siyasetçiyi olumsuz niteleyenler halen vardır. ‘Onların konuşmalarına fazla itibar edilmez’ diyenler olur. Siyaset kurumu ile ilgili de belki halen güvensizlik duyanlar vardır. Bizim genel manada anladığımız ciddi bir siyaset kutlu bir iştir. Hayırlı bir iştir" diye konuştu. 

"Ak Partinin idealizm ve samimiyetin ilkesi ve toplumu için dertlenmenin en yoğun yaşandığı bir partidir" diyen Atalay, sözlerini şöyle sürdürdü: "Her düşüncenin ve her partinin hangi görüşte olursa olsun gençliğinde bu manada atik olanlar genelde ilerde siyasetin ileri kesimlerinde oluyorlar. Şimdi tabi Ak Parti’ye baktığımızda idealizmi çok köklü bir partidir. Yani genel hayatını anlamlı yaşamış, belli ideallerle yaşamış insanlar Ak Parti’yi kurmuştur. Ülkesinin ve toplumunun acılarını paylaşan derinlerde hisseden insanlar bir araya gelmiştir. Bizde bireysel ve parti olarak temel prensipte idealizm çok fazladır. Bireyselden çok toplumsal konuları önemseyen bir temel yaklaşım vardır.

Türkiye’de en başta ifade ettiğim gibi, siyaset kurumuyla ilgili epeyce değişik anlayışlar oluştu. Siyasetçiye güven konusunda büyük tereddütler olmuştu. Bir takım iniş ve çıkışlar yaşanmıştı. Yani geleneksel siyasetçi motifi dediğimizde istisnalar daima olmuştur ama işte sözüne çok güvenilmeyen, seçim dönemi vaatlerde bulunarak onları unutan, insanları aldatan, hatta zaman zaman yalan söyleyen anlayışlar maalesef siyaset kurumunda yer almıştır. Kaliteli ve ciddi insanlar bu nedenle bazen siyasete girmekte zorlanmıştır."

Başbakan Yardımcısı Atalay, Ak Parti olarak bizim temel hedeflerinin siyasete güven kazandırmak olduğunu iddia etti. Atalay, "Ak Parti kurulurken de çok geniş araştırmalar yaptık. Türk siyasetinde hangi sorunlar var, tek tek tespit ettik. Toplum ve siyasetçi arasında en çok sorun olan nedir diye sorduk. Ele eleye güven en belirgin kavram olarak ortaya çıkıyor. Siyasetçi ve toplum arasındaki en önemi kavram güvendir. Eğer güveni sağlayamazsanız siyaset yapmakta zorlanırsınız. Siyaset yapsanız bile etkili olamaz.

Samimiyet ve dürüstlükle topluma güven verilmesi gerekiyor. Bunun için biz baştan beri şunu çok önemli gördük. Güveni sarsmayın. Yani vatandaşa bir söz veriyorsanız mutlaka yapacaksınız. Hayatınız pahasına yapacaksınız. Veyahutta öyle rastgele sözler vermeyeceksiniz. Bizim sözlerimiz vardır. Ne aldatan olacağız ne aldanan olacağız. Vatandaş aldana aldana bir hal olmuş. Siyasetçiye güveni kalmamış. Biz o güveni tesis ettik. Hamdolsun büyük mesafe aldık. Ne söylediysek yapmaya çalıştık.

Dürüst ve samimi olduk. Hiç aldatmadık. Ve siyasette bu kavramların hepsi çok temel kavramdır. Bugün siyasete olan güven ciddi manada sağlanmıştır. Yaptığımız araştırmalarda siyaset kurumu güven bazında en altta yer alıyordu. Bugün siyaset kurumu ortanın üstünde. Bunda Ak Parti’nin izlediği politikaların çok büyük rolü vardır” dedi. 

Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, konuşmasının sonunda salonda bulunan katılımcılar tarafından dakikalarca ayakta alkışlandı.



EG (ÜK/RT)