Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Turgutla'da ilköğretim okulunun ardından İlçe Emniyet Müdürlüğü'nün yeni hizmet binasını açtı. Törene, Manisa Valisi Halil İbrahim Daşöz, Genelkurmay eski Başkanı Hilmi Özkök ve diğer yetkililer katıldı.

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç burada yaptığı konuşmada, polislerin özlük hakları konusunda açıklamada bulunarak, "Yorulmak nedir bilmeden, psikolojik baskılar altında görevini yapmaya çalışan emniyet mensuplarının inşallah hak ettikleri özlük haklarına, sosyal haklarına en yakın zamanda kavuşacaklarını biliyorum. Çok önemli görev yaptığınızı biliyorum. Hakikaten 24 saatinizi bu işlere verdiğinizi biliyorum. Çok stresli ve yorucu bir iş yaptığınız farkındayım" dedi.

"BU SÜRECİN ÖZENLE TAKİP EDİLMESİ LAZIM"

Bülent Arınç düzenlediği basın toplantısında, Özel Yetkili Ankara Cumhuriyet Başsavcı Vekilliği'nin yürüttüğü 28 Şubat soruşturması kapsamında son gelişmelere değindi. Bu sürecin özenle takip edilmesi gerektiğini kaydeden Arınç, "Savcılığın verdiği izinle zannediyorum ki 30 civarında evde veya işyerinde arama yapılıyor. Ve gözaltı yetkisi kendilerine verilmiş. Olayı bir yargı işlemi olarak görmek lazım. Savcılığın verdiği izinle bunlar yapılıyor" dedi. 28 Şubat 1997'de postmodern darbe denilen süreçle ilgili olarak yargıya şikayetler yapıldığını belirten Arınç, "Şimdi özel yetkili savcılık bu soruşturma kapsamında o dönemde çalışmaları olduğunu bildikleri veya inandıkları kişiler ile ilgili bir arama ve gözaltı işlemi yapıyor. Zannediyorum ki bu da bir yargı sürecinin başladığını gösteriyor. Yeterli deliller bulunursa, daha sonra iddianame tanzim edilecek ve dava açılacak veya bu kişiler ile ilgili olarak takipsizlik kararı verilebilecek. O zaman süreci hepimiz özenle takip etmeliyiz" diye konuştu.

Arınç, TBMM'de Türkiye'nin geçmişteki muhtıralarını ve darbelerini inceleyecek bir komisyonun kurulduğuna dikkat çekerek, "Bu komisyon, 27 Mayıs 1960, 71 muhtırası, 12 Eylül 80, 28 Şubat ve 27 Nisan'ı araştıracak. 4 ay içinde raporlarını oluşturacaklar ve Meclis'e sunacaklar. Türkiye darbelerle yüzleşiyor. Artık darbe dönemlerinin geride kaldığına ve Türkiye'nin geldiği noktaya hepimiz şahidiz. Dolayısıyla Meclis'in soruşturduğu yargının da özenle konuların üzerinde durduğu günlerdeyiz" dedi.

Milletin gelişmeleri özenle takip edeceğini, geçmişte bazı örneklerini gördüklerini hatırlatmak istediğini belirten Bülent Arınç, "Yargının dikkatini çekmek istiyorum. Elbette yargıda bu süreçte çok özenli olmalıdır. Özellikle gözaltına alma konusunda yurttaşlarımızın bazı keyfiliklerle karşılaştığını biliyoruz. Dolayısıyla gözaltına almak, yargılamak, yargının işidir. Ancak bu konuda çok daha özenli olmak vicdanları kanatacak bir olayla karşılaşmamalıyız. Hepimiz yargıya inanan ve güvenen insanlar olarak bu sürecin sonunda Türkiye'nin demokrasinin güçlenmesi elbette mümkün olacaktır. Bunu da özenle bekliyoruz" diye konuştu.

SURİYE KONUSU

Başbakan Yardımcısı Arınç, Suriye konusuna değinirken de olayların yakından takip edildiğini, Türkiye olarak hem de bu konuya ilgi duyan BM ile AB ile NATO ile bölgemizdeki ülkelerle Rusya ve Çin'le, İran ile Suriye konusunu görüştüklerini anlattı.

Arınç, "Şiddetin durması, silahların susması ve halka yöneltilen öldürme olaylarının bir an önce bitmesi konusunda Türkiye bütün ağırlığıyla dış politikada egemen olmaya çalışıyor" dedi.

KILIÇDAROĞLU'NU ELEŞTİRDİ

Bülent Arınç, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun "İntikamla adalet olmaz" sözlerini eleştirerek, "Adalet başka bir şeydir, merhamet de başka şeydir. Ben avukat olduğum zaman bunu öğrendim. Adalet mutlaka herkes için lazım ama adaletin herkes için tatmin edici düzeyde olması lazım" dedi.

Kılıçdaroğlu'nun, 28 Şubat ile ilgili başlayan operasyonlardan büyük bir sıkıntı duyup üzüldüğünü ileri süren Arınç, "O zamanki genel başkan Deniz Baykal, o zamanı en çok alkışlayan en çok destekleyen birisiydi. CHP, Refahyol hükümetinin devrilmesini temin eden, Milli Güvenlik Kurulu ve Silahlı Kuvvetler'in etkisine her zaman minnettar olmuştu. Böyle bir açıklamayı operasyonu küçümsemek adına yapmıştır" diye konuştu.


Doğan ÇİZMECİ- Tuncel YILMAZ- İlker KILIÇASLAN/TURGUTLU (Manisa), -

(AÖ/ESM)